1 Mayıs neden işçi bayramıdır?
Fiziki güç gerektiren işlerin ağır yükü altında, yetersiz koşullarda ezilen işçi sınıfı her dönem daha da ezilmelerine sebebiyet veren uygulamalara maruz kaldıkları iddiaları ile değişik yöntemlerle hak arayışında bulunmuşlardır. Hak arayışı yolu ve yordamında sorun olmadığı sürece bu çabalar bazen sonuç vermiş olmakla birlikte, dünya genelinde bir standardizasyon hiçbir dönem yaşanmamıştır.
Ancak, özellikle son yıllardaki siyasi yaklaşımların daha insana yönelik olmaya başlaması, belki ülke çıkarlarının artık daha duyarlı olmayı elzem kılması gibi bazı nedenlerden ötürü, işçi ve emekçilerin yaşadığı zorluklara dikkat çeken protestolar ve eylemler yasalara aykırı bir yöntem ve içerik içermedikleri sürece daha ses getirir olmuşlardır.
Bu hoşgörü ortamının gelişmesini bir anlamda fırsat bilen tüm dünya genelindeki işçiler ve emekçiler hak arayışlarına, tarihsel süreçlerdeki yeri ve önemi nedeniyle 1 Mayıs tarihini simge olarak ele almışlar, ülkemiz de dahil olmak üzere bu tarihin “resmi bayram” statüsüne kavuşturulması ve coşkuyla kutlanmasının önüne açmışlardır.
1886’da Amerika’da yaşanan Kanlı Haymarket Olayı, 1977’de ülkemizde Taksim’de yaşanan Kanlı 1 Mayıs kutlamaları tarihe geçmiş birer kara leke olmuşlardır. Bu yaşanan kötü olayların tekrarlanmaması amacı ile ülke yönetimleri konuya daha hassasiyetle yaklaşmışlar, işçilerin ve emekçilerin hak arayışlarını yasal bir platforma taşıma gereği duymuşlardır. Ülkemizde, dönem hükümetinin girişimleri ile 1 Mayıs, 2009 yılında, uzun bir aradan sonra tekrar resmi bayram statüsüne kavuşturulmuştur. 1 Mayıs kutlamaları hususunda simgesel bir değer kazanmış olan Taksim’in, her yıl kutlamalar için bir lokasyon olarak seçilip seçilemeyeceği ise o yıla özel olmak kaydı ile, yerel idari yönetimlerin gerçekleştirdikleri değerlendirmeler sonucu karara bağlanmaktadır.
Tüm bu gelişmeler ışığında sevindirici bir sonuçtur ki, 1 Mayıs tarihi, “1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı” olarak tüm dünya ile birlikte kutlanmakta olan birlik, beraberlik ve dayanışma günü statüsüne ulaşmıştır.