19 Mayıs neden kutlanır?
19 Mayıs 1919 tarihi Kurtuluş Savaşımızın başlangıcı olarak kabul edilen, tarihimizin unutulmaz dönüm noktalarından biridir. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1. Dünya Savaşı’nın galibi ülkelerce parça parça paylaşılmaya başlamış ülkemizin esas sahibi olan milletimizden alınmasına engel olabilmek adına karar verdiği milli mücadeleyi başlatmak için, 16 Mayıs 1919’da başladığı, Bandırma Vapuru ile İstanbul’dan Samsun’a gerçekleşen seyahatinin son günüdür 19 Mayıs; Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı o önemli gündür.
Bu tarihi günün mücadele azmini sürekli gündemde tutmasını, gençlerin ne denli önemli olduklarını anlayabilmeleri için kendilerine ait bir günlerinin olmasını sağlamak, 19 Mayıs 1919 tarihine hakim olan o üstün ruhu her 19 Mayıs’ta bir kez daha anmak ve yaşamak için bizzat Atatürk’ün isteği ile 29 EKim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren “19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak hem ülkemizde, hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanmaktadır. Bayramın ilk adı Gençlik ve Spor Bayramı idi. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra bayramın adı “Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı” olarak değiştirilmiştir.
19 Mayıs tarihinde özel bir yeri olan Samsun ili, her yıl “Sevgi Bayrağı” adı verilen bayrağın yola çıktığı ilk şehir olarak özel yerini muhafaza etmektedir. Samsun’da Kurtuluş Yolun’ndaki Tütün İskelesi’nden karaya çıkartılan dev bayrak, genç atletler tarafından sırasıyla Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’yi geçerek Ankara’da 19 Mayıs törenleri esnasında Cumhurbaşkanı’na takdim edilir. Bu özel seromoni haricinde tüm yurtta stadyumlarda birbirinden renkli ve etkileyici şovlar öğrenciler tarafından icra edilir. Tribünlerdeki seyircilerin de coşkuya ortak olmasıyla stadyumlar şenlik alanına dönüşür.
Milli Mücadele ruhunun dinamizmi her 19 Mayıs’ta yeniden yeşerir, Türk ulusunun Ata’ya olan özlemi ve minneti tek bir yürek ve tek bir ses ile bir kez daha en yüksek tondan seslendirilir.