Adet döneminde halsizlik neden olur?
Adet döneminde oluşan halsizlik, kadınlarda yaklaşık olarak % 85 oranında görülen, bu belirtiye eşlik eden ağrı, alınganlık ve yorgunluk gibi etkileri de bulunan PMS yani premenstruel sendrom adı verilen bir rahatsızlıktır. Bu kadınlarda adet öncesinden başlayan ve adet sonrasında sona eren bir rahatsızlıktır. Kadınların % 85 inde etkili olsa da, sadece % 5-10 oranında yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde yaşanır. Kadınlarda ergenlik ve menopoz döneminde daha az görülür. Adet dönemine yaklaşık 7-10 kalınca karında şişlik, gerginlik, ağrı, halsizlik, depresyon, aşırı uykuya, uykusuzluk, aşırı hassasiyet ve içe kapanma gibi farklı etkiler gösterir. Bu belirtiler kadınlarda tek başına ya da bir kaç tanesi birden etkili olabilir. Bu rahatsızlığın en belirgin özelliği ise, bu belirtilerin her ay düzenli şekilde görülmesidir. Bu sorunlar genellikle âdetin başlamasıyla beraber birlikte sona erer. Adet dönemi öncesinde kas kasılmaları, damar genişlemeleri ve stresten kaynaklanan baş ağrısı da olabilir. PMS psikolojik temele kurulu sosyolojik ve biyolojik bir rahatsızlık olarak yaşanır. Kadının yaşam tarzında yapacağı değişimler sayesinde etkisini azaltabilir. Spor aktiviteleriyle uğraşma, diyet alışkanlıklarında yapılacak değişim ve değişik sosyal faaliyetler kadında pozitif etki yapar. Rahatlamak için yapılan terapilerde faydalı olacaktır.
PSM rahatsızlığında yakınmalar adetten 1-2 hafta önce başlamaktadır. Adet sırasında bir kaç gün etkili olup sona erer. Bunun neden olduğu tam olarak bilinmez ve kadınlarda herhangi bir yaşta etkili olmaya başlar. Ancak kadınların vücudundaki hormon değişimlerine verdiği anormal bir tepki gibi kabul edilir. Bunun oluşmasında duygusal etkenler ve stres etkili olmaz. Fakat bunun olması ve etkileri kadının yaşamında olumsuzluklara sebep olur.
PSM (premenstruel sendrom) belirtileri nedir?
Bu sorun kişilerde halsizliğe, huzursuzluğa, göğüslerde şişkinlik, akne, uyku düzensizliğine, diyare, kabızlık, kas ve eklem ağrılarına, iştah açılması, konsantrasyon güçlüğü ve depresyon gibi etkilere sebep olur.
Yaşam kalitesinde olumsuz etkileşim
Kadınların yaklaşık % 85 ini etkileyen bu rahatsızlıkta semptomların en az bir tanesi görülür. Bunların pek çoğu kolay atlatılabilir ve tedavi gerektirmez. Fakat çok az kadında PMS şiddetli etkiler gösterir. Bu yüzden kadınların bu süreci sekteye uğrar ve yaşam kaliteleri düşer. Ailesinde yakın akrabalarında depresyon öyküsü olanlarda bu etkiler daha fazla görülür. Olumsuzlukların azaltılması için, bazı tedbirler alınabilir. Fakat bunlar her kadında farklı bir yaklaşımı gerektirir. Hafif olan yakınmalarda basit önlemler etkili olacaktır. Egzersiz yapıp, D vitamini, kalsiyum ve folik asit alıp, dengeli beslenip, kafein ve sigaradan uzak durmak ve düzenli uykuyla bu etkiler azaltılabilir.
Adet dönemindeki halsizlikte beslenme önerileri
- Kompleks karbonhidratları tüketmek
- Magnezyum içeriği olan gıdaları tüketmek
- Tuz alımının sınırlanması
- Posalı yiyecekleri yemeklerden eksik etmemek
- Sıvı tüketimini yeteri kadar yapma
- Az ve sık beslenme tarzı
- Kahve, çay ve alkol tüketimini sınırlandırmak
- D vitamini ve kalsiyum tüketimini düzenlemek