Adet düzensizliği zararlı olur mu?
Adet düzensizliği kadınların 21 günden daha az devam eden ya da 35 günden daha çok süren siklus dönemleri için kullanılan bir tanımdır. Fazla miktardaki adet kanamalarında, uzun süre devam eden kanamalarda, iki adet dönemi arasında olan lekelenmelerde kadınların mutlaka doktora gitmesi ve muayene olması tavsiye edilir.
Adet düzensizliği kadın hastalıklarının habercisi olabilir mi?
Adet düzensizliği olması yumurtalıklarda oluşan kistlerden, hormonal değişimler, rahim içi tabakasında olan büyümeden, rahim ve rahim ağzındaki polipler ve miyomlardan, ayrıca rahim kanserinin bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Adet kanamaları eğer sıkça oluyorsa ya da kanama miktarı az oluyorsa, bu adet düzensizliği olarak değerlendirilmektedir. Adetlerin sıkça olması genellikle hormonlardaki değişimin etkisiyle ortaya çıkar. Adetler normalden az görülüyorsa, genellikle yaşın ilerlemesi buna neden olabilir. Ancak bazen de herhangi bir kadın hastalığının habercisi de olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden öncelikle altta yatan nedenin araştırılması ve kadının genel sağlığının korunması amaçlanmalıdır.
Adet gecikmesi neden olabilir?
Doğurganlık dönemindeyken kadının adet gecikmesi yaşaması sıkça olabilir. Aktif bir cinsel yaşamı olan, sağlıklı bir kadın için bunun nedeni gebelik olabilir. Başka bir etkende, siklus döneminde yumurtalamanın olmamasıdır. Bunların dışında kalan etkilerde stres içinde olmak, mevsimlerin ya da mekân değişimlerin olması olabilir. Kadınlar yılda bir kez bunu yaşıyorsa, bu olağan kabul edilir. Ancak uzun süreli gecikme olması durumunda, mutlaka kadının hormon düzeylerine bakılması gerekir.
Adet düzensizliği hamile kalmaya engel olur mu?
Bu şekilde adet düzensizliği olan ve çocuk sahibi olmayı isteyen kadınlar için, bu sorun çok önemlidir. Ancak düzensiz adet görmenin gebe kalmaya engel olduğu söylenemez. Sadece adet düzenliğine başka etkenlerin eşlik etmesi durumunda gebe kalmayı zorlaştıran bir dönemden geçilir. Burada önemli konu adet düzensizliğine neyin sebep olduğudur. Yumurtlama düzensizliği ya da polikistik over sendromunun olması gibi etkenler, aylık yumurtlamaya engel olacağından gebeliğin planlamasında aksaklıklar yaşanmasına neden sebep olabilir.
Adet düzensizliği rahimdeki miyom ve poliplerden kaynaklanıyorsa, gebeliğin gecikmesi ya da düşükle biten bir hamilelik olabilir. Adet düzensizliği değişik sebeplerden olabilir. Tiroit hormonlarında olan bozukluk, prolaktin hormonundaki yükseklik gibi etkenlerde adet düzensizliğine neden olabilir. Hormonlar kadınlarda adet kanamalarının oluşmasına neden olur. Herhangi bir sebeple adet düzeni bozulduğunda, aylık yumurtlama düzeni de bozulabilir.
Adet düzensizliği gebeliğe olumsuz etki eder mi?
Adet düzensizliğinin olduğu kadınlarda gebelik elde edildiğinde, bunun gebelik üzerinde olumsuz etkileri olmaz. Gebeliğin ileri dönemlerinde de sorun yaşanmaz. Adet düzensizliği sadece gebeliğin olmasını geciktirici ve zorlaştırıcı bir faktördür. Ancak tüm adet düzensizliği yaşayan kadınlarda gebeliğin engellenmesi sorunu ortaya çıkmaz.
Adet kanaması neden olmaktadır?
Kadınların rahmi her ay düzenli şekilde kendini yeni bir yumurtlama dönemine hazırlar. Bu dönemde rahim duvarı kalınlaşmakta ve embriyonun burada barınması için uygun koşullar hazırlanmaktadır. Bu aşamalar yumurtalıklardan salgılanan hormonları yüzünden oluşur. Bu zamanda kadında gebelik olmazsa, embriyonun yerleşimi için hazırlanmış rahim içi tabakası adet kanaması şeklinde dökülür ve dışarı atılır. Rahimde olan bu gelişmeler menopoza kadar, düzenli şekilde her ay olur. Menopozda kadının yumurta rezervi bitmiş demektir. Aylık yumurtlama olmazsa, adet kanamaları sona erer.
Adet düzensizliği neden olmaktadır?
Kadınlarda hormonal dengenin kurulmuş olması ve bu dengenin kontrolü beyinde başlar. Mekanizma doğru işlerse, yumurtalıklar adet kanamasının olmasını sağlayan hormonları salgılar. Bununla rahim duvarında kalınlaşma meydan gelir ve adet görülür. Eğer beyinde olan bu sistemde bozulma olursa, kadında adet düzensizliği olur ve gebe kalma sorunları başlar.