Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılır?
Adet geciktirici ilaçların kullanımı adet geciktirmek ya da âdetin daha erken bir tarihe alınması için, daha çok yaz ayları geldiğinde, düğün ya da bazı özel günlerden önce oldukça önemli bir hale gelir. Bu özel günleri daha rahat geçirmek isteyen kadınlar, genellikle adet geciktirici hapları kullanmayı tercih eder. Fakat bu ilaçların bilinçli bir şekilde kullanılması çok önemlidir. Adet geciktirmek amacıyla kullanılan ilaçlar, genellikle progesteron denen ve rahim içi tabakasının etkilenmesini sağlayan özellikleri bulunan ilaçlardır. Bu ilaçlar kadında yumurtlamayı etkilemez. Fakat rahim içi tabakasını etkileyip, kanamanın bir süre olmamasını sağlar.
Adet geciktirici ilaçlar nasıl kullanılmalıdır?
Bu ilaçların kullanılmasının amacı âdet kanamasının daha ileri bir tarihe ötelenmesi içindir. Kadınların vücudunda her ay düzenli şekilde yumurtanın olgunlaşması için östrojen hormonu, yumurtanın olgunlaşma aşamasından sonra da progesteron hormonu üretilmektedir. Vücudun gebeliğe hazırlık aşaması sırasında hormonlar sayesinde yumurtalar çatlar. Döllenme olmadığı zaman, bu ki hormonun birden azalması sayesinde adet süreci başlar. Kadınların düzenli olarak her ay yaşadığı adet döngüsünde işlemler bu şekilde işlemektedir. Eğer dışarıdan müdahale ile vücutta olan östrojen ve progesteron hormonlarının azalması engellendiği takdirde, kadının sırası gelen adet kanaması da ötelenebilir. Bu erteleme süresi en fazla 10 gün olmalıdır. Bu süre daha uzun tutulduğunda bazı yan etkiler oluşabilir.
Adet geciktirici ilaçların kullanımı adet döneminden 3-4 gün önce başlamalıdır. Değişik normları olan ilaçların bazılarında günde 2 adet, bazılarında da günde 3 adet içilmesi gerekmektedir. Bunlar söylediğimiz gibi en fazla 10 günlük süreçte kullanılmalıdır. İlaçların daha uzun süre kullanılması gerektiğinde, mutlaka uzman bir doktor kontrolünde ilaçlar kullanılmalıdır.
Adet geciktirici ilaç kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Kadınlar bu ilacı kullanmadan önce, gerektiği takdirde ultrasonla rahim içinin ölçümü gerekebilir. Bu incelemeye göre rahim içinin östrojen ve progesteron içeriği daha kolay değerlendirilebilir. Adet geciktirici olan ilaçların bir bölümünde sadece progesteron bulunmaktadır. Ancak her progestinin içeriğinde hafif derecede östrojenik aktivitede vardır. Kullanım sırasında daha fazla östrojenik aktivitesi olan ilaçlar tercih edilmektedir. Bu tespit sırasında rahim içi dokusunun kalınlığı ve yapısı kullanılması gereken adet geciktirici ilacın belirlenmesinde kullanılıyor.
10 günden daha fazla adet döngüsünün ertelenmesinin yan etkileri nelerdir?
Adet geciktirici ilaç kullanımıyla 10 günden fazla âdetin ertelenmesi halinde, göğüslerde şişlik ve vücutta ödem ortaya çıkabilir. Bunun dışında adet kanamasında artma ya da adet gün sayısının uzaması söz konusu olabilir. Bu etkiler dışında belirgin başka yan etkiler olmaz.
Adet geciktirici ilaçlar hangi etkilere neden olabilir?
Vücutta ilaçların kullanılmasıyla fazla değişiklik olmaz. Göğüslerin adet öncesinde olduğu gibi dolgunlaşması ve vücutta gerginlik oluşabilir. Ancak herkeste aynı etkiler ortaya çıkmaz. Adet kanamasının olması gereken tarihte gelmemesi durumunda, ilacın etkisinin ortaya çıktığına işarettir. Eğer adet kanaması gelirse, ilaç etkisini göstermemiş olabilir. Bunun yanında adet geciktirici ilaçların hamileliği engelleyici etkisi bulunmamaktadır. Bu ilaçların fazla sık kullanılmaması gerekir. Çünkü bu şekilde vücudun normal işleyişine müdahale yapılır. Bunun için tıpta bir sınırlama olmasa bile, yılda en fazla 2-3 kez kullanılması uygun görülür. İlacın kullanılmasından sonra birkaç günde başlayan yeni adet kanaması ile birlikte vücuttaki yeni adet döngüsü başlamış olur.