Aerosol nedir?
Günümüzde kullanılan birçok üründe kullanılan aerosol kapları, sıvılaşmış gazların püskürtülmek sureti ile kullanımı sağlar. İlk olarak böcek ilaçlarının metal aerosol kapları içinde kullanılmasının ardından günümüzden oda deodorantlarından saç spreylerine birçok farklı üründe aerosol kabı kullanılmaktadır. Aerosol tabiri aslında herhangi bir sıvı veya katının belirli bir ortam içinde dağılması manasına gelir. Bu nedenle sis ya da herhangi bir duman da aerosol olarak tanımlanabilir. Ancak günümüzde aerosol tabiri büyük çoğunlukla spreyler için kullanılmaktadır. Çok fazlı bir sistem olarak kullanılan aerosol kapları, çapı 10 mikrondan dahi daha küçük olan katı parçacıkların dağıtılmasını sağlayabildiği için sanayiden kozmetiğe oldukça geniş bir kullanıma sahiptir.
Aerosol olarak tanımlanan ve çoğu insanın sprey kabı olarak bildiği bu sistemler; aerosol kabı, itici gaz ve çözücüden oluşur. Aerosol kapları içinde bulunan sıvı haldeki bir maddeyi sis ya da köpük olarak dış ortama verir. Genel olarak madeni kutular şeklinde üretilen aerosol kapları, iç kısımda yer alan sıvının yapısına göre plastikten de üretilebilir. Aerosol kapları içinde bulunan sıvının belirli bir küçük partiküller halinde yüzeye yayılmasını sağlayarak, işlevsel açıdan oldukça büyük bir yarar sağlar. İtici bir gaz tarafından kabın iç kısmında basınç altında tutulan sıvı, aslında basınç nedeniyle sıvı hale dönüşmüş bir diğer gaz ya da gazlar karışımıdır. Gazların kaynama noktası farkından yararlanılan bir sistem olan aerosol kapları, böylece dış ortam sıcaklığından faydalanarak iç kısımdaki gaz ya da gaz karışımının sürekli olarak sıvı halde kalmasını sağlar.
İtici gazların kullanımındaki temel amaç, aerosol kabının kullanımı ile birlikte dışarı çıkan itici gazın atmosfer ile karşılaştığı anda çok hızlı bir biçimde buharlaşması ve sıvı haldeki maddenin arzu edilen yüzeye saçılmasıdır. Aerosol kabının içinde yer alan itici gaz atmosferle temas ettiğinde aniden buharlaştığından uygulama yüzeyine yalnızca istenilen madde temas eder ve böylece aerosol sistemi sayesinde hızlı ve etkili bir kullanım imkanı doğar. Köpük halinde madde atımı yapan ya da toz parçacıkları saçılmasını sağlayan aerosol sistemlerinin de çalışma prensibi bu esasa dayanır. Aeorol kaplarındaki sıvının dış ortama uygulanması esnasında kritik derecede önemi olan itici gazın kokusuz ve renksiz olması gerekir. Ayrıca itici gazın yanıcı özelliğinin olmaması ve herhangi bir toksit etki yaratmaması da dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Son dönemde Ozon Tabakası’na zarar veren gazlar yerine itici gaz olarak izobütan ve propan karışımları kullanılmaktadır.