Ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?
Ağızda oluşan çirkin ve hoş olmayan koku insanların rahatsız olmasına neden olur. Ağız kokusu olması tek başına bir hastalık olarak kabul edilmemektedir. Ancak çok sayıda hastalığın habercisi olabilir. Fizyolojik ağız kokusu şeklinde meydana gelen kokular, sindirim kanalında biriken gazlardan, dil sırtında üreyen bakteriler ya da beslenme alışkanlıklarından dolayı oluşabilir. Patolojik ağız kokularının olması ise gerçek ağız kokusu olarak kabul edilir. Bu ağız kokusunu yaşayan kişiler bunun farkında olmaz ya da tolere edebilirler. Bunu ağız kokusu olarak kabul eden kişilerde olabilir. Ağız kokusu tedavisinde buna sebep olacak etkene göre bir tedavi uygulanmaktadır. Tedavinin hedefi ağız kokusunun yok edilmesidir. Bunun için standart bir tedavi yolu olmamasına rağmen hastalar için önce ağız ve diş bakımı uygulanır ve ağız hijyeni sağlanmaya çalışılır. Patolojik ağız kokuları ise buna neden olan sistematik hastalığın tedavisiyle yapılır. Bununla beraber hastalarda yine ağız hijyenin sağlanması için uygulamalar yaptırılır.
Fizyolojik ağız kokusu tedavisi nasıl yapılır?
Bu tür ağız kokusu olan hastalar için önce anti bakteriyel içeriği olan diş macunları tavsiye edilmektedir. Diş ve diş etleri her gün 2 kez düzenli olarak fırçalanmalıdır. Dişlerin tüm yüzeyleri ve diş eti oluğu fırçalamada atlanmamalıdır. Diş fırçası hastanın fırçalama kuvveti de dikkate alınıp 3-4 ayda bir değiştirilmelidir. Diş fırçalama yetersiz kalırsa, hastalar bununla birlikte günde 1 defa döner başlıklı fırça kullanılmalıdır. Hastanın ağzında olan dişlerde aşınma ve çürükler varsa, restorasyonlar uygun değilse diş fırçasının tipi diş hekiminin tavsiyesine göre değiştirilmelidir. Ağız kokusuna neden olacak mide asidi için uygun antiasit tabletler kullanılmalıdır.
Dil sırtı fırçalanmalı
Ağız kokusunu önlemek için önemli bir etken olan dil sırtının fırçalanması gerekir. Bunu yapmak için özel diş fırçaları ya da sert kılları olan bir diş fırçası kullanılabilir. Kişiler genellikle dil sırtını fırçalamaktan çekinirler. Bunun nedeni fırçalamada bulantı ve kusma etkilerinin olmasındandır. Bunu engellemek için dil sırtı aynanın karşısında fırçalanmamalı ve kısa aralıklı fırça darbeleri yapılmalıdır. Uygun ara yüz fırçası kullanılarak dişlerin arası ve köprü altları fırçalanmalıdır.
Diş ipi kullanımı ağız kokusunu gidermekte etkili olur
Ağız hijyenini sağlamak ve ağız kokusunu önlemek için diş ipi kullanımı da çok önemlidir. Her gün diş ipi iki diş arasında diş ve diş etlerinin arasında hafifçe itilerek dişe kuvvet verip arada olan plak temizlenmelidir. Bunun dışında günde 2 defa baş arkaya doğru verilip ağız gargarası kullanılmalıdır.
Ağız gargarası ağız kokusunun önlenmesinde etkili olabilir
Ağız gargaraları ağız kokusunu gidermekte daha etkili bir çözüm olabilir. Fakat alkol bazlı olanlar ağızda kuruma etkisi yapıp, belli bir süre sonra ağız kokusunu arttırabilir. Bu nedenle bunların kullanımının süresi için doktorun tavsiyelerine uymak gerekir.
Tükürük salgısı ağız kokusunun tedavi edilmesinde etkilidir
Alınacak önlemlerin arasında ağzın kurumaması için şekersiz sakız çiğnenmeli ve tükürük salgısı arttırılmalıdır. Tükürük salgısı ağız kokusuyla savaşmak için başarılı bir yöntemdir. Tükürük içeriğinde ağızda kalan yemek parçacıklarının yerinden sökecek ve mideye gönderecek güçlü enzimlere sahip olan etkili bakteri öldürücü antibiyotikler bulunmaktadır. Özellikle ağız kurumasında etkili olan diyabet gibi hastalıklarda ağız kokusunun oluşmasındaki etken tükürük salgısının olmamasıdır. Bu nedenle hastalar özellikle xylitol içeriği olan sakız çiğnemelidir. Ağız kokusunun önlenmesi için vücutta oluşan sıvı kaybının da giderilmesi çok önemlidir. Bu sebeple bol miktarda su içilmeli ve ağızda üremiş bakterilerin azalması sağlanmalıdır. Bu alınacak hijyen önlemlerinden başka hastalar için uygun olacak diyet programı hazırlanmalıdır. Özellikle ağız kokusuna sebep olan süt ve süt ürünlerinin tüketimi azaltılmalıdır.