Ahmet Say kimdir?
Ahmet Say, 1935 yılında İstanbul Kadıköy’de doğmuş olan, müzik eğitimcisi ve müzik yazarıdır. Çeşitli ödüller kazanmış olan beş edebiyat eserinin ile konservatuarlar ve üniversitelerin müzik bölümlerinde temel eser olarak okutulmuş olan müzik kitaplarının yazarıdır. Ayrıca Say Yayınları’nın sahibidir. Kendisi ünlü Türk piyanisti ve bestecisi olan Fazıl Say’ın babasıdır.
Matematik öğretmeni olan Fazıl Say ve felsefe öğretmeni olan Nüzhet Say’ın oğludur. Küçük yaşlarında piyano eğitimine başlamıştır. İstanbul Erkek Lisesi’ni bitirmiş, 1946 yılında İstanbul Belediye Konservatuarı’na girmiştir. 1950 yılında konservatuarı terk etmiştir. 1954 yılında ise basın yayın eğitimi almak için Almanya’ya giderek, orada altı yıl orada yaşamıştır. Yurda döndüğü zaman Bingöl’de üç yıl öğretmenlik yapmış, halk eğitimcisi ve folklorcu olarak çalışmıştır. Bu dönemdeyken türkü, ağıt ve masallar derlemiş, halk dansları topluluklarını kurmuş ve çocuk toplulukları yetiştirmiştir. Bingöl Hikâyeleri adlı tanınmış eseri bu dönemde hazırlanmıştır.
1964 yılında Ankara’ya yerleşmiş, 1967 yılında Türk Solu adındaki derginin yazı işleri müdürlüğüne getirilmiştir. 12 Mart darbesinin olduğu dönemde, Ahmet Say on yedi ay hapis yatmıştır. Hapisten çıkmasının ardından 1976 yılında ise, Kocakurt romanını yazmıştır.
1977 yılında ise Cemal Süreyya, Vecihi Timuroğlu, Ragıp Gelencik, Demir Özlü ve Ali Püsküllüoğlu ile birlikte aylık Türkiye Yazılarını çıkarmıştır. 1980’den itibaren kendisini tamamen müzik yazarlığına vermiştir. Edebiyatçılar Derneği’ni kurmuş ve iki yıl süreyle bu derneğin yöneticiliği yapmıştır. Edebiyatımızda yazın ustalarımıza verilen Onur Ödülleri Altın Madalyası’nı kurumsallaştırmıştır.
Ahmet Say ödülleri
TRT Ödülleri Öykü Yarışması’nda Başarı Ödülü’nü (1970 Kamil’in Atı adlı öykü)
Yeni Adımlar Dergisi’nin açtığı Sabahattin Ali Hikâye Yarışması’nda birincilik ödülünü aldı (1974)
Antalya Film Festivali Öykü Yarışması’nda mansiyon ödülü kazandı.
Kocakurt adındaki romanı, 1975 Milliyet Yayınları Roman Yarışması’nda basılmaya değer ürünler arasında yer aldı.
Ahmet Say edebi eserleri
Kocakurt (roman, 1976): Ahmet Say’ın yazdığı bu ilk eseri, Milliyet gazetesinin yarışmasında ödüle hak kazanmıştır. Roman reklamcı ve partici Koca Kurt ile bar kızı Züleyha’nın 1960-1970 arasındaki serüvenini anlatmaktadır.
Bingöl Hikâyeleri (öyküler, 1980)
İpek Halıya Ters Binen Kedi (epik öykü, 1982): Edebiyatımızda olan ilk “epik hikâye” olarak bilinmektedir. Eser Almanca ’ya çevrilmiş ve Berlin’de yayınlanmıştır. Hikayede Türk masallarının geleneksel başlangıç tekerlemesinin diliyle bir dolandırıcı tüccarın öyküsünü anlatılmaktadır.
Güneşin Savrulduğu Yerden (öyküler, 1988): 1980’de Bingöl Hikâyeleri adıyla Milliyet Yayınları’ndan çıkmış olan eser, 1988’de Can Yayınları tarafından ve en son olarak Evrensel Basım Yayın tarafından “Güneşin Savrulduğu Yerden” başlığıyla birlikte yayınlanmıştır.
Ahmet Say müzik kitapları
Müzik Ansiklopedisi: Dört ciltten oluşmuş olan temel bir eserdir.
Müzik Öğretimi (1996): Müzik öğretmenleri için hazırlanmış olan bir derlemedir.
Müzik Tarihi (1994): Türkiye’deki ilk kapsamlı müzik tarihi çalışmasıdır.
The Music Makers in Turkey (1995): İngilizce hazırlanmış olan bir dış tanıtım kitabıdır. Türkçe basımı, Türkiye’nin Müzik Atlası başlığını taşımaktadır. Okurların beğenisine 1998 yılında sunulmuştur.
Müziğin Kitabı (2000): Müzik teorisi alanında hissedilen boşluk bu kitapla doldurulmuştur.
Müzik Sözlüğü (2002): 600 sayfalık olan bu sözlük, Türkçe’nin bir “kültür dili” olarak gelişmesi için, müzik alanından gelmiş olan önemli bir katkı olarak değerlendirilir.
Müzik Ansiklopedisi: Üç ciltten ve 2072 sayfadan oluşan, on bin madde ve üç bin resim içeren dev içerikli bir eserdir.