Akrilik nedir?
Polimerlerin üretiminde başlangıç maddesi olan Akrilik modern endüstride orlon, boya, levha, pleksiglas, elyaf, iplik veya cam benzeri gibi pek çok farklı ürünün imalatına katılan bir maddedir. Kimyasal formülü “CH2=CH COOH” olan Akrilik asidin ışığa ve ışığa maruz kalması ya da metallerle tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan tüm polimerlere Akrilik denir. Akrilik asit polimerlerinin tamamını kapsayan bir genel isim olan Akrilik, plastik ve reçine gibi ürünler için de kullanılan bir terimdir. Akrilik bileşiklerin elde edilmesi için kimyasal sentez özelliğinden yararlanılmaktadır. Plastik ve reçineler dışında çeşitli yağlar da Akrilik bileşiklerin kimyasal sentezi ile elde edilebilmektedir. Bu şekilde kimyasal sentez ile üretilen akrilik maddeler; esnek veya katı, saydam veya mat, yumuşak veya sert olabilir. Genellikle koyu kıvama sahip olan sıvı haldeki ürünler olan Akrilikler; optik malzemelerden yapı malzemelerine, yapıştırıcılardan mücevherlere, kaplama malzemelerinden dokuma elyafına endüstrinin birçok farklı kolunda yaygın olarak kullanılır.
Modern endüstride birçok farklı bileşiğin ve ürünün elde edilmesi için sıkça kullanılan bir hammadde olan Akrilik, kimyasal özellikleri ve maliyeti ile özellikle bazı sektörler için alternatifsiz bir hammadde olma özelliğine sahiptir. Propenoik asit olarak da adlandırılan Akrilik asit organik bir yapıya sahip olup, asetilen ve karbon monoksit ile nikel katalizör kullanılmasıyla elde edilir. Akrilik asit üretimi için ayrıca çeşitli bileşiklerin hidroliz edilmesine de başvurulur. Hijyenik ve polimer yapılı bir ürün olan Akrilik, bu özelliğiyle hijyenin önemli olduğu banyo, ev ya da endüstriyel mutfak, laboratuvar, ecza deposu, gıda deposu malzemeleri için ideal hammaddedir. İplik, levha ve elyaf gibi günümüz endüstrisi için muazzam derece önemli pek çok maddenin elde edilmesi için kullanılan Akrilik ayrıca boya sanayinde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Su bazlı boyalarda kullanılan Akrilik, boyanın daha çabuk kurumasını ve boya maddelerinin birbirine daha kolay karışmasını sağlar. Akrilik esaslı boyalar ise çok daha yüksek performansa sahip olmakta, yüksek tutunma ve dış ortam etkenlerine dayanıklılık gibi konularda memnuniyet yaratan sonuçlar alınmasını sağlar. Boyanın diğer kimyasal maddelerle etkileşime geçerek bozulmasını önleyen Akrilik, yüksek ışık hassasiyetin sahip olduğundan uygulama sonrasında duvar renginin çok daha kalıcı olmasını sağlamaktadır. Akrilik esaslı ya da akrilik kullanılan su bazlı boyalarla boyanan duvarların renkleri kısa süre içinde solmamakta, duvar ilk günkü rengini uzun süre boyunca muhafaza etmektedir.