Akupunktur nedir?
Akupunktur, vücutta bulunan bazı belirli noktalara çok ince uçları olan özel iğneler batırılması yöntemi ile gerçekleştirilen iğneli uyarım işlemidir. Günümüzde özellikle zayıflama ve sigarayı bırakma gibi hedflere ulaşmak amacı ile kullanılan bir yöntemdir.
Akupunktur, Çin tıbbından dünyaya hediye edilmiş bir uygulamadır. Çin tarihinde akupunktur oldukça eskiye dayanır, öyle ki Çin tarihinin yazılı olan döneminden çok daha eski yıllara dayanan bir geçmişi olduğu bilinmektedir. O dönemlerde akupunktur iğneleri yerine “bian” adı verilen keskin kenarları olan taşların kullanıldığı kayıtlarda yer alan detaylardan biridir. Bianların yerine zaman içinde kemikten veya bambudan yapılan iğneler, en sonda da şimdiki akupunktur iğneleri kullanılmaya başlamıştır. Akupunkturun Çin’den çıkışı ilk olarak 1853 yılında Dabry tarafından bu yöntemin Batı’ya tanıtılması ile olmuştur.
Çin tıbbı organsal ya da psikolojik rahatsızlıkların hepsinin temelinde iç enerjinin bozulması olduğuna inanmaktadır. İç enerjiyi vücuttaki enerji noktalarını uyararak düzenlemenin mümkün olduğu düşüncesi ile akupunkturu hayata geçirmişlerdir. Bu direnç ve enerji noktaları iğnelerle uyarıldığında vücudun doğal akışındaki tıkanıklık giderilir ve rahatsızlıklar da doğal olarak sonlandırılır.
Akupunktur ile elde edilen etkilerden bazıları ise şöyledir:
- Ağrı kesici (Analjezik )etki: Baş ağrısı, bel ağrısı gibi ağrılar akupunktur ile rahatlıkla giderilebilmektedir.
- Sedatif (Uyku getirici) etki: Uykusuzluk, epilepsi (sara hastalığı) gibi sorunlarda da akupunktur kullanılmaktadır.
- Homeostatik etki: Sempatik ve parasempatik sinirlerin düzenlenmesinde akupunktuır kullanılmaktadır.
- Bağışıklık yükseltici etki: Vücut direncinin artırılmasında akupunktuır oldukça etkili sonuçlar üretir.
- Psikolojik etki: Beyindeki dopamin ve seratonin seviyelerinin artırılması ve kişinin kendini iyi hissetmesi akupunktur ile sağlanan etkilerden biridir.
- Rejeneratif etki: Kan akımını artırarak hücre yenilenmesini hızlandıran bir etki akupunktuır ile mümkündür.