Albino nedir?
Albino, diğer adıyla akşınlık ya da albinizm genetik olarak soydan gelen bir metabolizma rahatsızlığıdır. Bu genetik hastalığı taşıyan canlılara albino ya da akşın denmektedir.
Derisinde renk pigmentinin eksikliği sebebiyle oluşan hastalığı taşıyanların geneline albino adı verilir. Bu hastalığa maruz olanların göz rengi kırmızı, saçlarının rengi de bembeyazdır. Albino olanların gözleri, güneş ışığını tam anlamıyla kırmadığından, gözlerini kısmak ve sabit bakışlardan kaçınmak suretiyle en az zararı görmek için uğraşırlar. Bu hastalığı taşıyanlar güneşin ışınlarından normal insanlara göre çok daha fazla etkilenirler. Albinolar güneş altında kalırlarsa, ağır yanıklar oluşabilmekte ve ilerleyen süreçte de kansere yakalanmalarına dahi yol açabilir. Genetik ve soydan gelen bir hastalık olduğundan, bunu engellemenin tek yolu albino olanların çocuk sahibi olmalarının önüne geçilmesidir ki, bu kendi tercihlerine bırakılmaktadır.
Kısmi ve tam albinoluk olarak iki türü bulunmaktadır. Derinin üstünde beyaz leke tarzı noktaların oluşması, melamin pigmentinin azlığına işaret eder, bu da kısmi albinoluk demektir. Derinin altında olan melamin pigmentinin vücuttaki her bölgede olmaması yani bazı bölgelerde olması da Vitiligo adıyla bilinmektedir. Tam albinoluk ise, herkesin bildiği şekliyle derialtı melamin pigmentinin olmaması sonucu vücudun tamamında olan hastalıktır.
Albinoluk, sadece insanları değil hayvanları da etkileyen bir hastalıktır. Albino hastası olanların derileri ince, beyaz ya da pembeye çalan bir tondadır. Kol ya da bacaklarda bulunan kıl veya tüyler beyaz renklidir. Bu hastaların gözleri ışığa oldukça hassas ve duyarlıdır. Çok nadir görülse de bazı albinolar zeka geriliği ya da bedensel engelli de olabilirler. Albino hastalığı olan hayvanlar, başka yırtıcı hayvanlar tarafından kolaylıkla fark edilip öldürüldükleri için, kendilerini besleyecek yaşa gelemeden çoğu ölmüş olurlar.