Alçıpan nedir?
Alçıpan, kısaca iki tarafı karton kaplı olan alçıdan yapılmış levhaya verilen addır. Duvar, bölme, asma tavan gibi uygulamalarda kullanılan alçıpan, yangına dayanıklıdır, esnektir, ses ve nem yalıtımı oldukça yüksektir. Bu nedenle ev ve iş yerlerinde kullanılma oranıyüksek, amacı ise oldukça değişken, dekoratif ve kullanışlı bir malzemedir.
Alçıpan, iki adet dayanıklı karton arasına dökülen alçının dondurulması ile oluşturulur. Kalınlığı 6-18 mm arasındadır. Alçı levha uygulaması, ahşap çıtalar ya da özel galvanize çelik saç kullanılarak yapılan iskeletler üzerine alçı levhaların vidalanarak sabitlenmesi şeklinde uygulanır. Alçıpanın en sık tercih edildiği uygulama şekli olan asma tavanlar, özellikle farklı ışıklandırmaların uygulanabilmesi için gerekli montaj boşluğu yaratmak için oluşturulan sistemlerdir.
Bugün bildiğimiz anlamda alçıpan; 22 Mayıs 1894 gibi oldukça eski bir tarihte patenti alınmış bir üründür. Patenti alan kişi yani alçıpanın mucidi ise Augistine Sackett adlı bir Amerikalı’dır. Alçıpan bu nedenle de ilk olarak Amerika’da kullanılmaya başlanmıştır.
Kartonlu alçı kevhalar I. Dünya Savaşı’nda askeri barakaların yapılması için yoğun şekilde kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı’nda da metal kullanımı sınırlandırıldığından alçıpan duvarlar, bölmeler daha sık kullanılmıştır.
Alçıpanın, iç mekan malzemesi olarak bu derece yoğun olarak tercih edilmesine neden olan avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Alçıpan esnektir, uygulanması kolaydır.
- Alçıpan hafiftir, taşınması kolaydır.
- Alçıpanın uygulanması kadar sökülmesi de kolaydır.
- Alçıpan uygulandığı mekanın hava almasına imkan verir.
- Alçıpan uygulandığı ortamın nem dengesine katkı sağlar.
- Alçıpan iyi bir ses yalıtımı sağlar.
- Alçıpan iyi bir ısı yalıtımı sağlar.
- Alçıpan neme dayanıklıdır.
- Alçıpan bakteri üremesine neden olmaz, hijyeniktir.
- Alçıpan farklı kesim ve renk uygulamalarına imkan verir.
Bu şekildeki avantajları ile hem uygulayıcılara, hem de kullanıcılara büyük kolaylıklar ve konfor temin eden alçıpan, iç mekan malzemesi olarak tercih edilme özelliğini uzun yıllar koruacağa benziyor.