Alerji testleri nasıl yapılır?
Her insanın birçok farklı maddeye veya canlıya alerjisi olabilir ve bunun da anlaşılmasının kesin yolu “alerji testi” yapılmasıdır. Alerjisi olan insanları bazıları, bünyeleri üzerindeki etkilere bakarak neye alerjisi olduğunu anlayabilir. Kaşınma, kızarıklık gibi bulguların belirli bir besinin alınmasından sonra görülmesi halinde kişi alerjisi olduğunu anlayabiliyor olsa da, genel alerji hastaları arasında bu kesimin çok az olduğu da bir gerçektir. Zira solunum ya da beslenme yoluyla vücuda giren maddeler dışında pek çok insanın hayal dahi edemeyeceği kadar çok canlı ve madde insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Onlarca farklı yiyecek türü, tüketilen ya da tüketilmeyen bitkiler, mantar sporları, böcekler, lateks ve hatta sigaranın dumanı dahi insanlarda alerjiye sebebiyet verebilir. Kişide alerjiye tam olarak hangi kimyasalın neden olduğu yalnızca uzman bir doktor kontrolünde yürütülen alerji testleriyle mümkün olmaktadır.
Cilt yüzeyine çeşitli alerjenlerin yani alerjiye neden olduğu bilinen maddelerin uygulanmasıyla yapılan alerji testi, pratik ve kesin sonuç veren bir uygulamadır. Hasta vücudunun hangi kimyasallara karşı alerjik reaksiyon gösterdiğini saptamak için dünya çapında kullanılan bir uygulama olan alerji testi, genellikle kolun ön bölümüne alerjen kimyasal içeren çeşitli solüsyonların uygulanmasından ibarettir. Küçük bir iğne yardımı ile deri altına hekim tarafından uygulanan alerjenler, kişinin bedeninin vereceği tepkiyi görmek için kullanılmaktadır. Hastanın herhangi bir acı hissetmediği bir işlem olan alerji testinde kullanılan iğneler çok incedir ve can yakmaz. Bu uygulama ile hekim hastanın cildindeki değişime bakarak, kişinin hangi kimyasala ya da kimyasallara alerjisi olduğunu söyleyebilmektedir.
Küçük çocuklara dahi uygulanabilecek bir test olan bu uygulama, 15-20 dakika için kesin sonuç verebilmektedir. Hekim birkaç farklı alerjen maddeyi kolun farklı yerlerine uygular ve bu şekilde geçen süre içinde farklı bölgelerdeki kızarıklık gibi değişimleri inceler. Alerji testinde kullanılan alerjen kimyasallar, hastanın hekimle olan diyaloğuna bağlıdır. Hasta alerjiye neden olduğunu düşündüğü maddeleri hekime söyleyebileceği gibi, hangi besinleri yedikten sonra bu tür sorunlarla karşılaştığını da söyleyebilir. Bu şekilde hekim hastanın söyledikleri doğrultusunda ilgili maddelerin içindeki alerjiye neden olabilecek kimyasalları tahmin edebilir ve alerji testinde de bu alerjenleri kullanabilir.
Alerji testleri uzman bir doktor tarafından uygulandığında ve hasta ile doktor arasındaki diyaloğun doğru şekilde kurulması halinde çok kısa bir sürede kesin sonuç vermektedir. Hastanın doktoruna beslenme alışkanlıklarına dair net bir bilgi vermesi ve kullandığı parfüm ya da diğer ürünleri doktoruna açık bir şekilde ifade etmesi, alerji testinin daha kolay bir şekilde sonuç vermesini sağlayacaktır. Anlatılanları değerlendirerek hastanın etkileşime girdiği kimyasalı tahmin eden doktor, alerji testi ile bu alerjenleri kolun farklı bölgelerine uygular ve bu şekilde 15-20 dakika gibi bir sürede kesin sonuca varır.