Alerjik rahatsızlıklar neden olur?
Alerjik hastalıklar, etkilenen organlara göre değişik belirtiler veren, rahatsızlıktan etkilenen kişilerin yaşına, durumuna ve cinsiyetine göre farklı etkileri olan rahatsızlıklardan biridir. Bu belirtiler genelde hapşırma, öksürme, kaşıntı, kabarıklık, ciltte döküntü, gözlerde kızarıklık ve gözde yaşlanma, değişik bölgelerde ortaya çıkan ağrı, koku alma duygusunda farklılık ve ses tellerinde farklı etkileşim gibi durumlarla kendini gösterebilir. Alerjik hastalıklar tedavi edilmediği takdirde, ilerleyerek daha kötü belirtilerin görülmesine sebep olur. Bunlar yüksek ateş, nefes darlığı, kalpte ritim bozukluğu, ishal, karın ağrısı, solunumun durması ve ölüm gibi belirtilerdir. Bu sebeple alerji nedenleri doğru olarak saptanmalı ve buna sebep olan alerjen maddeler tespit edilmelidir. Tespit edilen sebeplerden uzak durmak alerji sorununa geçici çözüm olacaktır. Burada önemli olan, doğru tedavinin uygulanmasıdır. Alerjik sorunlar solunum yollarını ve cildi de etkileyebilir. Bu rahatsızlıklar alerjik astım, alerjik egzama diye adlandırılır.
Alerjik astım, daha çok alerjik reaksiyona sahip kişilerin, solunum yollarında daralma yoluyla kendini gösterir. Nefes alıp vermekte zorlanan kişi, astım nöbetlerine maruz kalır. Öksürük, nefes almada zorlanma, hırıltı gibi belirtiler, genelde sabah ve akşam saatlerinde görülür. Alerjik astımın önlenmesi kesinlikle buna sebep olan nedenlerin bilinmesine bağlıdır. Bu sorunu çözmek, rahatsızlığı da sona erdirecektir.
Alerjik egzama ise, genellikle eklem yerlerinde olmak üzere, yüz bölgesinde yanaklarda, göğüste, dizlerin arkasında, bileklerde görülen kaşıntılı döküntü, kabarıklık olarak kendini göstermektedir. Hava kirliliği, iklim değişiklikleri ve besinler alerjik egzamaya neden olabileceği gibi kalıtımsal olarak ta görülebilir. Alerjik cilt yapısına sahip olan insanlar, cildini nemli tutmak suretiyle bundan korunabilirler. Kaşıntıyı önleyen kremlerle, döküntünün iyice yayılmasına mani olurlar.
Alerji genel olarak, insanların dış etkenlere karşı hassasiyeti olarak açıklanabilir. Kalıtsal sebeplerde bunda etkili olabilir. Alerjinin ne sebeple olduğu, vücudumuzun buna neden bu tepkileri verdiğini, tıp hala çözebilmiş değil. Bu sebeple kendimizin doktoru olup, alerjiye neden olan faktörleri, uzman yardımıyla ortadan kaldırmak gereklidir. Bu rahatsızlığı ileri safhalara götürmeden çözebilmek, vücudumuzun daha az hasar almasını sağlayacak. Alerji nedenleri arasında besinler, kozmetik, polen, metaller, böcek sokmaları gibi sebepler sayılabilir. Sebebi bilinen tüm alerjiler, sebeplerin ortadan kalkması veya sebeplerin tüketilmemesi sonucunda mutlaka iyileşecektir. Rahatsızlıklarda zamanında alınacak her türlü tedbir, sizlere sağlık olarak dönecektir. Sağlıklı günlerin sizinle olması dileğiyle..