Ales sınavına nasıl hazırlık yapılır?
Sınavlar ülkemizin bir gerçeği haline gelmiştir. İlkokuldan başlayarak sürekli belli kademelerde sınavlarla karşılaşmaktayız. Karşılaştığımız bu sınavlar arasında ales daha farklı soru tipleri ile diğer sınavlardan ayrılmaktadır. Ales sınavında önemli olan verilen sürede soruları yetiştirmektir. Ancak iyi bir hazırlık sonunda soruları yetiştirmek mümkün olmaktadır. Ales ile ilgili genel sorun zaman sorunudur. Burada öğrencilerin nasıl bir strateji takip etmeleri gerektiğini anlatmaya çalışacağız.
Her ne kadar ales için çeşitli kurslar mevcut olsa da bunlar tek başlarına yeterli gelmemektedir. Özellikle mantık sorularını çözerken pratik düşünebilmek büyük önem arz etmektedir. Kursa gitmek tabi ki önemlidir. Planlı bir biçimde çalışmanıza katkı sağlar. Deneyimli hocalardan patrik çözüm yolları hakkında faydalanabilirsiniz.
Sadece soru çözmeye çalışarak başarılı olmak imkansızdır. İlk olarak konulara hakim olmak gerekmektedir. Bunun için konu anlatımlı kitaplardan işe başlamak gerekir. Kitap seçerken de ÖSYM mantığına göre hazırlanmış kaynakları tercih etmek gerekmektedir. Tek düze konu anlatımlarının bulunduğu kitaplar sıkıcı geldiğinden daha dikkat çekici olarak hazırlanmış kitaplarla çalışmak daha yararlı olacaktır. Bazı kitaplarda aşırı bilgi yükü olduğundan bu öğrenciyi çok yormakta ve yıpratmaktadır. Bu sebeple öz bir anlatım tercih edilmelidir. Konu anlatımlı kitaplarda dikkat çekilen hususları dikkatli okumak sınav anında bize yardımcı olacaktır. Konu anlatım kitaplarından hazırlanırken her konuya dair birer test çözmek yararlı olacaktır.
Konu eksiğiniz biter bitmez soru bankalarına yönelmek gerekmektedir. Soru bankalarını konu konu çözmek veya sözel bir konudan sonra sayısal bir konuya çalışmak sıkılmanızı engelleyecektir. Özellikle çözümlü soruları incelemek ve yaptığınız hataları düzeltmek bu aşamada gerçekleştirilmelidir. Çok soru çözmek hızınızı artıracaktır. Zamanla yarışarak sınava gireceğiniz için soruları çözerken zaman tutmaya çalışın. Mümkün olduğunca çok çeşitli kaynaklardan soru çözmeye çalışın. Özellikle basitten zora doğru sorular seçmek motivasyonunuzu artıracaktır. Soru tipi ÖSYM sorularını takip eden güncel kaynakları tercih etmeniz gerekmektedir. ÖSYM bazen soru tiplerinde değişikliğe gitmektedir. Çözmekte zorlandığınız veya çözemediğiniz soruları deneyimli kişilere sorunuz ve patrik çözüm yollarını mutlaka öğreniniz. Hiçbir soruyu çözümsüz bırakmayınız.
Sadece soru bankalarını çözmek başarıya ulaşmak için yeterli değildir. Çıkmış sınav sorularını çözmek, sınava daha iyi adapte olmanızı ve kendinizi daha iyi görmenizi sağlar. Dershaneler tarafından yapılan deneme sınavlarına mümkün olduğunca katılmaya gayret etmelisiniz. Dershanelerin yapmış olduğu denemeler dışında evde mutlaka sınav süresi kadar bir zaman içinde deneme sınavları çözmeye çalışın.Hatta gerçek sınav saati olan 9:30 sınava başlayın ve 12:30 da sınavı bitirin kendinizi öyle değerlendirin. Deneme çözerken ara vermek size hiçbir fayda sağlamayacaktır. Gerçek bir sınavdaymış gibi hareket etmelisiniz. Özellikle son 2 hafta boyunca denemelere ağırlık vermeli günde en az bir deneme çözmelisiniz.
Sınava hazırlananlar için kitap okumak büyük katkı sunmaktadır. Bunun katkısını daha çok Türkçe sorularında görmek mümkündür. Soruları daha hızlı okumak için düzenli olarak kitap okumalısınız.
Gerek sözel mantık soruları olsun gerekse sayısal mantık soruları olsun oldukça fazla zaman kaybına nende olmaktadır. Bu tarz soruları çözmek için pratiklik kazanmak gerekmektedir. Mantık sorularını çözmenin belli başlı yöntemleri vardır. Öncelikle bu yöntemleri öğrenmeli ve bol bol mantık sorusu çözmelisiniz.