Ambalaj nedir, çeşitleri nelerdir?
Plastik, cam, ahşap, kağıt ve metal malzemeler kullanılarak üretilen ambalajlar, ürünün son kullanıcıya ulaşmasını sağlayan ürünlerdir. Ambalaj, sadece üretici firmanın kullanıma hazır hale getirdiği ürünün tüketiciye ulaşmasını sağlama amaçlı üretilmez. Ulaştırma, saklanma ve korunma konusunda da ambalajlar büyük bir görev üstlenmektedir. Kullanıma hazır hale getirilen ürünün son kullanıcıya yani tüketiciye “arzu edildiği gibi” ulaşmasını sağlayan ambalajların, birçok farklı faktör göz önüne alınarak yapılması gerekir. Çok çeşitli malzemelerden üretilebilen ambalajlar hangi hammaddenin kullanılacağı ise; ürünün cinsine, ulaşım şartlarına, ürünün ne kadar süre saklanacağına, dış ortamlardan ne denli etkilendiğinde ve daha birçok farklı konuya göre değişmektedir.
- Metal malzemeli ambalajlar
Teneke kutular çoğu insanın “ambalaj” tanımına girmese de, aslında metal malzemeden üretilen ürünler de birer ambalajdır. Varillerden teneke kutulara birçok ambalaj, tüketiciye ürünlerin ulaştırılması ve saklanması için kullanılmakta ve bazen de kullanılması bir zorunluluk olmaktadır. Uzun mesafeli taşımalarda dayanıklılığı ile büyük avantaj sağlayan metal ambalajlar, sert şartlarda dahi ürünlerin bozulmadan saklanmasını sağlamaktadır.
- Cam malzemeli ambalajlar
Bidonlar da dahil olmak üzere tüm şişe ve kavanoz ürünlerinde kullanılan cam, sağlıklı saklama imkanı sunduğu için birçok üretici tarafından tercih edilmektedir. Dayanıklı bir malzeme olduğu için taşıma konusunda dezavantaj sunan cam, birçok malzemeye göre daha pahalı olduğu için üretim maliyetini de arttırmaktadır. Ulaştırma ve üretim maliyeti açısından dezavantajlı olsa da, bazı ürünlerde tüketicilerin cam ambalaj tercih etmesi ve ülkemizde çoğu ev kadınının cam ambalajları mutfak malzemesi olarak kullanması camın yaygın olarak tercih edilmesine neden olmaktadır.
- Kağıt malzemeli ambalajlar
Karton üretiminin temel malzemesi olan kağıt, birçok farklı sektörün kullandığı ve temel ürün ambalajı olarak kullanılan bir malzemedir. Ürün ambalajı olarak kullanıldığı gibi, cam gibi darbeye karşı hassas ambalajların ulaştırılmasında koruyucu olarak da kullanılmaktadır. Köşe koruyucular olarak da ambalaj üretiminde kendine yer bulan kağıt, mukavva olarak son derece dayanıklı ambalajların üretimine imkan tanır.
- Plastik malzemeli ambalajlar
Market sektörünün vazgeçilmezi olan poşetlerden streç filmlere; ulaştırmadan saklamaya oldukça geniş bir kullanım alanında tercih edilen plastik, kimyasal yapısı sebebiyle bazı ürünler için uygun olmasa da üretim maliyeti açıdan çok büyük avantaj sağlar. Bu malzemenin geri dönüşüm yolu ile tekrar kullanılabilmesi, ambalaj sektörü için plastiğin en avantajlı malzeme olmasını sağlamaktadır.
- Ahşap malzemeli ambalajlar
Sandık üretiminde kullanılan ahşap, başta gıda sektörü olmak üzere birçok farklı ürünün taşınmasında kullanılır. Ahşap, doğal bir malzeme olduğu için ambalaj sektöründe çok fazla kullanılmakta ve “nispeten” kolay bulunabildiği için dünya genelinde tercih edilmektedir. Dayanıklı yapısı ile ulaştırmada büyük avantaj sunmakta ve diğer ambalajların korunaklı bir şekilde nakil edilmesini sağlamaktadır.