Amilaz yüksekliği neden olur?
Amilaz vücutta protein yapısına sahip ve nişastanın sindirilmesi açısından etkili olan bir enzim çeşididir. Buğday, patates, fıstık, bakla, pirinç, mısır gibi gıdaların içerisinde bol miktarda nişasta yer alır. Amilaz bu gıdaların sindiriminin gerçekleşmesine yardımcı olur. Amilazın etkisiyle birlikte başlayan sindirim, bağırsaklara kadar devam ederek burada son bulmaktadır. Pankreasta daha çok üretilen amilaz, yumurtalıklarda, tükürük bezlerinde, akciğer ve böbreklerde de bir miktar üretilmektedir.
Amilaz yüksekliği ne demektir?
Vücudun yapısından dolayı amilaz enzimi idrarda ve kanda belli seviyede bulunur. Amilaz değerinin yüksek olması, herhangi bir hastalığın belirtisi olduğu anlamına gelmez. Kanın içerisinde olan amilazın üçte birlik bölümü pankreasta, kalan bölümü ise tükürük bezlerinde yer alır. Pankreastan amilazın geçiş yolunda tıkanıklık olduğunda ise, idrarda ve kan serumunda yer alan amilaz değerinde artış görülebilir. Amilazın bu şekilde artış göstermesi amilaz yüksekliği olarak bilinir.
Amilaz neden yükselmektedir?
Amilazın artmasında birçok etken vardır. Bunlar arasından en önemlileri pankreas ve tükürük bezlerinden kaynaklıdır. Amilaz artması durumunda bu organlarda bazı rahatsızlıkların meydana gelebileceği düşünülmelidir. Normal değerleri ise 60 ile 180 U/L arasında bulunmalıdır. Bu artışın nedenleri arasında;
- Pankreasta enzimlerde üretimin artmasını sağlamak için kullanılan ilaçlar
- Pankreas salgısında uyarıcı etki yapan ilaçların kullanılması
- Böbrek yetmezliği olması halinde
- Bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklıklarda
- Safra kesesinde meydana gelen taşlarda
- Pankreas kanalının ağzında yer alan kasların fonksiyonlarında bozukluk oluşması halinde
- Kronik ve akut pankreatit
- Kolesistitis
- Bağırsak ile mide delinmeleri olduğunda
- Alkol zehirlenmelerinde
- Narkotik analjezikler,rifampin, asparajinaz, aspirin gibi ilaçların kullanılması
- Akrep sokmasında ve ağır şeker komaları gibi faktörler vücutta amilaz artışına sebep olabilir.
Çocuklarda amilaz yükselmesinin sebepleri
Çocuklarda amilazın artmasına neden olabilecek en büyük etkenler arasında kabakulak hastalığını geçirmeleri ve kanla idrarda miktarın artması gösterilebilir. Özellikle kabakulak hastalığında tükürük bezlerinde iltihaplanma oluştuğundan, teşhis amaçlı kan ve idrar numuneleri alınıp amilaz enziminin ölçülmesi gereklidir. Normal şartlarda amilazın bağırsaklarda etkin duruma gelmesi gereklidir. Fakat bilinmeyen bir nedenle pankreasta etkin hale gelen amilaz, yıkıcı sonuçlara neden olabilmektedir. Bu durum akut pankreas iltihabına da neden olur. Bu sebeple anatomisi bozulmuş olan pankreasta enzimlerini kana geçirir. Bu sayede kanda amilaz miktarında artış meydana gelir.
Amilaz yüksekliği tedavisi nasıl yapılır?
Uygulanan kan testi neticesinde amilaz artışı tespit edilen bireylerin mutlaka tedavi olması gerekmektedir. Bundan dolayı enzimin artmasına sebep olan etken belirlenir. Tedavi boyunca hastaların sigara ve alkol kullanmaması, çok yağlı besinlerden sakınması gereklidir. Bunun dışında bu hastaların hızlı yemek yemeleri ve fazla miktarda yemelerine engel olunması gerekir.
Amilaz yükselmesi için şifalı bitkilerden faydalanma
Amilazın artışında doğadan faydalanılıp şifa bulunması mümkündür. Bu tedavilerin yapılması esnasında da doktora danışmakta fayda bulunmaktadır. Bunun için verilecek öneriler içerisinde;
- Ebegümeci bitkisi ince olarak doğranıp, bir su bardağı soğuk suyun içerisinde en az 12 saat süreyle bekletilmelidir. Daha sonra hazır olan karışım süzülüp tüketilir.
- Bir bardak sıcak suyun içerisine koyacağınız bir yemek kaşığı ısırgan otu ve bir yemek kaşığı aynı sefa otunu kaynatmadan demleyin. 10-15 dakika demlendikten sonra karışım süzülüp ılık olarak tüketilir.