Anahtar nedir?

İnsanlar, hayatlarını kolaylaştırmak için, birşeyleri saklamak için ya da başka amaçlarla kilit denen mekanizmalara ihtiyaç duymuşlardır. Bu mekanizmaların amacı bir şeylerin arzuya göre kapanıp açılmasını sağlamak olmuştur. Anahtar da kilit mekanizmalarının istek doğrultusunda açılmaları kısmında görev üstlenen objelere verilen isimdir. Anahtar, genel olarak ve en eski yöntemiyle kilit içine sokularak kilidin açılmasını sağlayan bir araçtır.

Günümüzde, teorik ve genel olarak anahtarlar, uygun olarak üretildikleri kilide göre, üzerlerinde çeşitli kabartmalar bulunan metallerden oluşmaktadır. Kilide uygun anahtar ve kilit birleştiklerinde, birbirlerini tamamlayan kabartmalar sayesinde sorun çıkarmadan anahtar kovuğa oturur ve bu sistem kilitlerin anonim olmamasını sağlar. Düzgün bir şekilde kovuğa oturan anahtarın çevrilmesiyle kilidin dili dönerek, kapının bağlı bulunduğu kasadan ayrılmasını sağlar. Böylece kapı, çekmece ya da kilitlediğimiz kilit her ne ise bizim irademiz doğrultusunda açılmış olur ve mevcut kilide uygun anahtar sadece bizde olduğundan istediğimiz şeyleri muhafaza etmiş oluruz. İnsanoğlunun saklama ve korunma isteği çok eskilere dayandığından anahtarın da geçmişi oldukça eskidir. Tarihte bilinen en eski anahtarlar, 4 bin yıl öncesinin Mısır dönemine aittir. O dönemde yapılan ilk kilitler, tahtanın içi oyulmak suretiyle ortaya çıkarılmıştır. Tahtadan yapılan bu kilitlerde uygun yine tahtadan yapılmış anahtarlar kullanılmaktaydı. Bu  anahtarlara Mısır piramitlerinde rastlanmıştır. Söz konusu anahtarlar, bir ucu eğri olan ve eğri olan uçta pimler bulunan tahta çubuklardan ibaretti. Ortaya çıktığı ilk zamanlarda tahtadan yapılan anahtar, günümüzde çeşitli madenler kullanılarak, istek doğrultusunda çok üstün tekniklerle üretilebilmektedir.

Sembolik olarak da özel anlamlar yüklenen anahtarlar, birçok şehrin yöneticilerine ya da ileri gelenlerine sembolik olarak hediye edilmiştir. Bu sembolik anahtarların şehrin anahtarı olduğu varsayılmıştır. Böyle durumlarda yapılan anahtarlar kilit açmaktan ziyade gösteriş amaçlı olduğundan yapımına azami özen gösterilmiştir. Altın ve gümüş işlemelerle bezenen anahtarların, zaman zaman sadece altından yapıldığı da görülmüştür. Gösteriş söz konusu olduğunda çok çeşitli şekillerde anahtarlar da yapılmıştır. Bu değişik ve ihtişamlı anahtarlara bir kaç örnek verebiliriz;

226_2anahtarkolye-3020

Anahtar kelimesinin, kilit açma görevi gören nesne dışında başka anlamları da mevcuttur. Anahtar, müzik jargonunda portenin başına yazılan ve notaların yükseklik derecelerini gösterip nasıl okunması gerektiğini belirten şekile de verilen isimdir. Ayrıca somunları sıkmak ya da gevşetmek için kullanılan aletlere de anahtar denmektedir.

Bir Cevap Yazın