Ani işitme kaybı nedir?
Ani işitme kaybı olmasıişitme duyusunun aniden azalması şeklinde yaşanan bir rahatsızlıktır. Tıbben hastada 3 günden az sürede oluşan, birbirini takip edecek 3 ses frekansıyla en az 30 desibellik sinirsel tipte işitme kaybı yaşanır. Bu sorunu olan hastalarda işitme kaybına eşlik eden uğultu, çınlama, tıkanıklık ve baş dönmesi gibi bazı belirtiler olabilir. Ani işitme kaybının % 85-90 oranında neden kaynaklandığı belirlenemez. Bilinen nedenlerinin arasında damarsal ve viral etkenler, iç kulakta zarların yırtılması, bağışıklık sisteminin vücudu tahrip etmesi ve tümörler sayılabilir. Bu hastalığı olan hastaların bir kısmı kendiliğinden iyileşse bile, ağır işitme kayıplarının olması, baş dönmesi olması ve 2 hafta içinde tedavisine başlanmayan hastalar için kendiliğinden iyileşme oranı daha düşüktür. Bu rahatsızlık toplumda her yaş grubunda etkili olsa da, 40-50 yaşları arasındaki kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir.
Ani işitme kaybı için risk faktörleri
- Yaşın ilerlemesi
- İşitme kaybının şiddeti
- İşitme kaybına eşlik eden baş dönmesi
- Damarsal sorunların bulunması
- İşitme kaybına eşlik edecek şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi metabolik hastalıkların bulunması risk olarak kabul edilir.
İşitme kaybı yaşayan kişi ne yapmalıdır?
Hastalar fiziksel olarak muayene edilmeden, bazı testler yapılmadan ani işitme kaybı tespit edilemez. Bu yüzden aniden gelişmiş olan işitme kaybı yaşayan kişiler, hiç zaman geçirmeden kulak burun boğaz uzmanına gitmelidir. Bu durumun kulak kiri gibi bir etkene bağlanması ile vakit geçirmek rahatsızlığın tedavi edilmesini zora sokar. Çünkü ani işitme kaybının ilk 72 saate kadar tedavisi başlamadığında, kalıcı işitme kayıpları olabilir.
Ani işitme kaybı teşhisi nasıl konur?
Hastanın yakınmaları varsa fiziki muayenesi yapılıp, dış kulak yolu ve kulak zarı değerlendirilmektedir. Hastaya işitme testi yapılıp, kulakta olan işitme kaybının derecesiyle hangi frekanslardan etkilendiği belirlenmektedir. İşitme kaybının sebebinin belirlenmesi için, hastaya bazı kan testlerinin yapılması gerekebilir. MR tetkikiyle bunun tümörlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı tespit edilmektedir. Bu yüzden oluşan ani işitme kaybı oranı çok düşüktür. Çocuklarda olan işitme kaybında kulak tomografisi çekilmekte ve kulak yapısında olabilecek anormallikler incelenmektedir. Bu tetkiklerin sonucuna göre hastalara teşhis konulmakta ve tedavisine başlanmaktadır.
Ani işitme kaybı tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın tedavisi için damar açıcılar, virüs öldüren, damar genişletici, dolaşımı düzenleyici gibi bir çok ilaç kullanılmaktadır. Bu ilaçların içinde en fazla yararı görülen yöntemlerin kortizon tedavisi ve hiperbarik oksijen tedavisi olduğu belirlenmiştir. Kortizon tedavisi ağızdan hap ve orta kulağa yapılan enjeksiyon uygulaması olarak kullanılabilir. Ancak uygulamada daha çok hap şeklinde kullanım tercih edilir. Başlangıçta 1 mg/kg dozla başlanıp, doz yavaşça azaltılarak 2-3 haftada tamamlanır. Kortizon tedavisi sırasında tansiyonda yükselme, kan şekerinin artması, mide ekşimesi ve yanması gibi yan etkiler olabilir. Bu yüzden başka hastalıkları olan hastalarda kortizon dikkatli kullanılmalıdır. Hastalar bir dâhiliye doktoru tarafından değerlendirilmeli ve sonra tedaviye başlanmalıdır. Hastalar bu şekilde tedavide hastaneye yatmadan ayaktan tedavi edilir. Kulaktan yapılan enjeksiyonla, verilen kortizon yuvarlak bir pencereden emilip iç kulağa geçip etki eder. Bundan yarım saat önce kulağa lokal analjezik bir krem uygulanmaktadır. Kortizonun iç kulağa geçebilmesi için 20 dakika kadar beklenmesi gerekir. Bu haftada 2 defa, toplamda 6 kez yapılmaktadır. Bu hastaya hiperbarik oksijen seanslarıyla birlikte bile yapılabilir. Hap olarak kullanılan kortizonun yan etkileri olması yüzünden enjeksiyon uygulaması daha iyi bir alternatiftir. Hiperbarik oksijen tedavisi hastaya özel bir kabın içinde yüksek basınçla uygulanan seanslar şeklinde % 100 oksijen solutulmaktadır. Bu en çok 40 seans olarak yapılabilir. Tedavinin uygulama süresi hastanın yaşı ve işitme kaybının başlama süresine göre değişebilir.