Anjiyo nedir?

Kalp damar hastalıkları yönünden sorun yaşayan kişilerde, damarlara ince tüpler yardımıyla girilerek, tıkanıklıkların ve sorunların teşhis edildiği yönteme anjiyo denilmektedir. Anjiyo kasıktan ve kol bölgesindeki atardamar girişlerinden yapılabilir. Yapılacak işlem kalp, beyin, göz ve bacaklarda oluşan sorunun teşhis edilebilmesi açısından önemlidir.

anjiyo

Anjiyo yapılacak hastalar bu işlem için hazırlanarak, işlemin yapılacağı odaya alınır. Hastanın anjiyo yapılacak bölgesi dezenfekte edilerek hazırlanır. Diğer tarafları steril örtüler yardımıyla kapatılır.  Hastanın sadece baş kısmı ve anjiyo yapılacak bölgesi açıkta bırakılır. Hastaya sadece lokal anestezi yapılarak, anjiyo işlemine başlanır. Kasık veya kol bölgesinin damar girişine çok ince bir tüp yerleştirilir. Bu tüpün içerisine daha ince bir tüp sokularak, incelenmek istenen bölgeye ilerletilir. Vücudumuzdaki damarlar birbiri ile bağlantılı olduğu için, zorluk çekilmeden istenen damar bölgesine ulaşılır.  Yapılan işlem monitör yardımıyla izlenerek, kalpteki koroner damarların çıkış bölümüne ulaşılır. Ardından ilaçlı bir sıvı vücut içerisine verilerek, damarların içerisinin resimleri çekilir. Bu işlem sonunda damarlardaki tıkanıklıklar ve sorunlar tespit edilmiş olur.  Tüm bu işlemlerin süresi yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar sürecektir. İşlem bittikten sonra bölgeye baskı uygulanarak, kanama durdurulur. Hastanın anjiyo işlemini kasıktan yapıldıysa 6 saat kadar gözlem altında tutularak evine gönderilir. Koldan yapılan anjiyo ise 1 saat kadar dinlenmesi yeterli olacaktır.

Yapılacak anjiyo işleminde az da olsa riskler olabilecektir. Faydası düşünülürse, bu riskler önemsiz kalacaktır. Hastaya uygulanan işlem sonunda baskının doğru yapılmadığı durumlarda dize kadar inebilecek morarmalar söz konusu olacaktır. Hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanması da kanama için risk teşkil edecektir. Anjiyo bölgesinde kan birikmesinden dolayı şişme, morarma oluşacaktır. İşlem sırasında atardamar girişinde zedelenmelerde oluşabilir. Bunun giderilmesi için, hastaya cerrahi bir girişim yapılması gerebilir. Hastada böbrek yetmezliği gibi sorunlar bulunması durumunda ise hastalığının ilerlemesi sonucunu doğurabilir. Anjiyo işlemi gerçekten gerekiyorsa yapılması uygun olacaktır.

Anjiyo sonucunda, damarlardaki tıkanıklar ve daralmaların tespit edilebilmesi, yapısal bozuklukların ortaya çıkarılması ve organlardaki hasarların belirlenmesi mümkündür. Anjiyo işlemi ile bacak ve kollardaki damarları, beyindeki damarları, kalp damarlarını, akciğere bağlı damarları ve karın içerisindeki organların bağlı olduğu damarları görüntülenebilir. Sağlığınızı koruyabilmek için, vücudunuzun vereceği sinyalleri iyi takip ediniz. Sağlık sorunlarını başlamadan durdurmak sizin elinizdedir. Sağlıklı günlerin sizlerle olması dileğiyle..

Bir Cevap Yazın