Ankara simidi nasıl yapılır?
Ankara simiti tarifini evinizde kendinizde hazırlayabilirsiniz. Kalabalık sokak başlarında, köşe başındaki pastanede satılan fırından yeni çıkmış sıcacık simitleri evde kısa sürede hazırlayabilirsiniz. Böylece kahvaltı ederken, çay saatinizde, ara öğünlerde size eşlik edecek mükemmel bir lezzet yaratabilirsiniz. Genellikle hazır almayı tercih ettiğimiz Ankara simitini vereceğimiz ölçülerdeki malzemelerle rahatlıkla pişireceksiniz. Burada tek yapmanız gereken verilen malzemelerin ölçüsüne ve simitleri küçük püf noktalarına dikkat ederek hazırlamak olsun. Ankara simidinin diğerlerinden farkı sadece simitlerin pekmezleme aşamasının soğuk olarak uygulanmasıdır. Bu yapıldığında simitler ön pişme aşamasından geçmez. Hemen doğrudan fırında pişmeye başlıyor. İzmir gibi diğer şehirlerimizde ise, simit sıcak pekmezleme yoluyla pişirilir. Dilerseniz birlikte özlediğiniz bu güzel lezzeti hazırlamaya başlayalım.
Ankara simit tarifi için gerekli olan malzemeler
- 1 kg elenmiş un
- 3,5 gram kuru instant maya ya da 10 gram yaş maya
- 15 gram tuz
- Yeterince su
- 1 tatlı kaşığı toz şeker ( yaş maya için kullanılacak )
Üzeri için
- 1 su bardağı pekmez
- 1 su bardağı su
Ankara simit tarifinin yapılışı
Simitleri yapmak için genişçe bir yoğurma kabı alın. Hamur için yaş maya kullanacaksanız, önce bunu biraz su ve toz şekerle mayalandırmanız gerekiyor. Yoğurma kabının içerisine elenmiş un, tuz ve mayayı ilave edin. İçerisine suyu azar azar ilave edip, elinizle yoğurmaya başlayın. Simitleri hazırlarken en dikkat etmeniz gereken aşama hamuru yoğurmaktır. Yoğurmayı biraz uzun tutup, sert bir hamur elde etmelisiniz. Hani her zaman denir ya, kulak memesi yumuşaklığında hamur yapın diye. Bu defa biraz daha sert olan bir hamur yoğurmalısınız. Hamurunuzu yoğurduktan sonra mayalanmasını sağlamak için, üstünü örtüp en az bir saat kadar kenarda bekletin.
Sizde hamur mayalanırken pekmez ve suyu bir tencerenin içerisinde karıştırın. Ankara simidi yapacağınız için pekmezli karışımı kaynatmayacağız. Hamurunuz mayalandıktan sonra budan simitleri yapmak için, uygun boyda bezeler koparın ve şekillendirmeye başlayın. Hamuru önce çubuk şekline getireceksiniz, daha sonra simit gibi halka haline getirin. Halkaların ucunun açılmaması için iyice kapatmalısınız. Bundan sonra simit halkalarını hazırlamış olduğunuz soğuk pekmezli suyun içerisine daldırın. Sizlere verdiğimiz malzeme ölçüsünden ortalama olarak yirmi adet orta boy simit çıkacaktır. Simitleri pekmezli suyun ardından, simitlik özel kavrulmuş susama bulamalısınız. Simit yaparken kavrulmuş susam kullanılmasının sebebi, simidin fırına konulunca çabuk pişmesi nedeniyledir. Eğer normal kavrulmamış susam kullanırsanız, simitler piştiğinde susamlar beyaz kalacaktır. Bu yüzden yapmanız gereken ya hazır olarak satılan simitlik susam almak ya da evinizde kendiniz susamları teflon bir tavanın içinde kavurmaktır. Şimdi simitleri içine yağlı kağıt açtığınız fırın tepsisine koyun. Fırınınız yaklaşık 230 dereceye ayarlayarak ısıtın. Fırın tepsisini ısınan fırının içine koyun. Simitler çabuk pişeceği için, size tavsiyemiz fırının yanında beklemenizdir. Çünkü tam kıvamında pişireceğiniz Ankara simidinin tadına doyamayacaksınız. Fırından çıkardığınız simitleri, dışarıda biraz ılındıktan sonra konuklarınıza demli bir çayın eşliğinde, yanında beyaz peynirle beraber ikram edebilirsiniz.
Afiyet olsun.