Antisosyal kişilik bozukluğu nedir?

antisosyalAntisosyal kişilik bozukluğu olan bir insan, çevresindeki ya da yabancı insanların haklarına saygı göstermez. Antisosyal kişilik bozukluğu ve sosyapatlık hemen hemen aynıdır. Bütün sosyopatlarda, antisoyal kişilik bozukluğu bulunur. Ama antisosyal kişilerde, sosyopatlık bulunmaz. Aralarındaki tek fark budur. Bu hastalığın temelinde genetik etkenler vardır. Fakat uyuşturucu ve alkol kullanımı bu hastalığın olmasında büyük rol oynamaktadır. Kadınlardansa, erkeklerde daha sık görüldüğü tespit edilmiştir.

Antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan insanlar, bağlanma konusunda sorun yaşarlar. Diğer psikolojik rahatsızlıklarda göründüğü gibi, antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan insanlarda hasta olduğuna inanmaz. Sorun kendilerinde değilmiş gibi davranırlar. Başka insanların, özgürlüğünü kısıtlayacak davranışlarda bulunurlar.

Antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan insanlar, kendilerini toplum kurallarından soyutlarlar. Vücutlarına ilginç dövme yaptırırlar. Çok sık alkol kullanırlar. Uyuşturucu kullanımı oldukça artar. Ve alkol ve uyuşturucu bulamadıkları zaman, çevrelerine şiddet uygular. Antisosyal kişilik bozukluğunda insanlar, asla rahatsız olduklarını düşünmeyecekleri gibi, hasta olanın çevresindeki insanlar olduklarını düşünürler.

Antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan insanların çevresinde hor göreceği kimse olmadığında kendilerini oldukça rahat hissederler. Kendilerinden başka kimseye inanmazlar. Yaşadığı yeryüzünün tehlikeli bir yer olduğunu, bu yüzden de hayal kırıklıklarının çok fazla olduğu için acı çekerler.  Tüm insanları, kontrol etmek üzere yer yüzüne geldiklerine kendilerini inandırmışlardır.

İnsanlar antisosyal kişilik bozukluğu olan kişileri, duygudan yoksun olarak; soğuk insanlar olduğunu düşünürler.hayatta kalmak için başka insanları aldatmak, onları kandırıp dolandırmak, antisosyal kişilik bozukluğu olan bir insan için oldukça normal bir davranıştır.  Bu rahatsızlığı olan insanlar, kuralların ve kanunların, kendileri için geçerli olmadığına inanırlar. Çevrelerindeki insanların yaşamlarını tehdit ederek, saldırgan davranışlarda bulunurlar. Bağımsız bir hayat sürerler. İnsanlara güvenmezler. Otoriter baskı ve finansal çöküntü yaşadıklarında, aşırı öfkelenirler ve kendilerine zarar verirler. Ve çevresine verdikleri bu rahatsızlık karşısında duyusuzdurlar. Çok sevdiğini söylediği insanlara bile, aşırı derecede sert tutumları vardır. Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, kendilerini insanlardan üstün olduklarına inandırmaya çalışırlar. İnsani ilişkilerde sadık kalıp, duyarlı olmada oldukça zorluk yaşarlar.

Belirtiler

  1. Düşünmeden ani hareketler ve doğabilecek sonuçlara karşı umursamazlık
  2. Kişisel çıkar yada zevk için yalan söyleme, aldatma ve kanunsuz işler yapmak
  3. Başkalarının duygularını umursamamak, empati yapmamak
  4. Sinirlilik, saldırganlık ve şiddet uygulamak
  5. Güvenlik yada sorumluluk üstlenmek gibi konulara tamamiyle kayıtsız kalmak
  6. Acıma duygusunun olmaması

Antisosyal kişilik bozukluğu olan kişiler, genellikle çevrelerindekinin zoru ile bir uzmana götürülürler. Tedavi olmak istemezlerse, oldukça tedavinin süresi oldukça uzar. Antisosyal kişilik bozuklukları çok erken yaşlarda gelişir. Kişi şayet kendisinin antisosyal kişilik bozukluğu olduğuna inanırsa tedavinin süreci hızlanır. Uyuşturucumadde ve alkol kullanımı oldukça fazla olduğu için bu hastalıkta, kişi şayet bu maddeleri kullanmayı bırakırsa, tedaviyi olumlu yönde etkiler. Diğer psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi ilaç kullanımı antisosyal kişilerde kullanılmaz. Fakat bazı durumlarda, doktorlar yardımcı ilaç önerebilir. Fakat antisosyal kişilik bozukluğu olan insanlar ilaç kullanımına sıcak bakmaz.

Bir Cevap Yazın