Arı zehri tedavisi nelere iyi gelir?
İşçi arılarda olan iğne düşmanlarına karşı sahip oldukları en büyük savunma aracıdır. İğne iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm karın boşluğunda bağırsaklara bağlı olan kesecik ve ikinci kısmı iğnedir. İğnenin ucunda oka benzer 9 tane kancacık bulunmaktadır. Arı iğneyle soktuktan sonra bu kancacıklar iğnenin geriye çıkmasını engeller. Arı iğneyi çektikçe bağırsaklarının bir kısmı kopar. Bu nedenle arı 1-2 gün içinde ölür. Bir arı yaşamı boyunca sadece 0,3 mg zehir üretebilmektedir. İğne arkasında olmasına rağmen, her durumda iğneyi düşmanına karşı kullanabilir. Çok sayıda rahatsızlığı iyi geldiğinden, arı zehri üretimi ve tıp alanında kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Arı zehri farmakolojik olarak kan dolaşımını arttıran, bakteri öldüren, radyasyondan koruyan, tansiyonu düşüren, bağışıklık sistemini aktive eden etkilere sahiptir.
Arı zehri tedavisi
Binlerce yıldır Pekin’de kullanılan tedavi yöntemi 2007 yılında alternatif tedavi olarak kabul edilmiştir. Bu tedavi arıların vücudun belli bölgelerine konularak, iğnelerden çıkan toksinin doğal bir ilaç olarak kullanılmasını öngörmektedir. Bu tedavinin akupunktur yöntemine alternatif olarak görüldüğü, artrit, romatizma, kolesterol, migren, ülser, sinüzit ve kemik hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Astım ve MS hastaları üzerinde yapılan çalışmalar hala devam etmektedir. Arı zehri doğal bir savunma aracı olarak görülmektedir. Bir arı iğnesi 0,3 mm boyundadır. Bunun insan cildine teması halinde 0,3 mg toksin salgılanmaktadır. Kişide bulunan hastalığa göre farklı yerlere yerleştirilen arılar içgüdülerine göre sokuyor ve daha sonra ölüyor. Ardından kalan iğneler çekilip alınır. Bir kişi 100 defadan fazla arı tarafından sokulabilir. Ancak çocuklar en fazla 5 arı tarafından sokulabilir. Hastalarda % 90 oranında ağrıları azalttığı görülmüştür.
Arılar kümeler halinde zehirli iğnelerini kurbanlarına batırıp, ölümcül olaylara neden oluyor. Bilim adamlarının görüşüne göre, bu durum kanserli tümörlerin tedavisinde alternatif tıp olarak kullanılabilir. Bu nedenle mikroskobik arı oluşturulmuştur. Bunlar kanserli alana iğnelerini saplayarak, çevredeki sağlıklı alana zarar vermeden iyileşmeye neden olmaktadır. Mikroskobik arılar çok küçük olduğundan, çıplak gözle görülemez. Bunun dışında insan kanının içinde dolaşarak, hasta olan bölgelere ilaç tedavisi yapmaktadırlar. Özellikle prostat, cilt kanseri ve bağırsak kanseri tedavisinde kullanılabileceği belirtilmektedir. Arı zehiri tedavisi eskiden beri Çin, Japonya, Güney Kore ve Tayland gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Günümüzde ise, bu ülkelerin dışında 9 Avrupa ülkesinde arı zehri içeren 22 farklı ürün bulunmaktadır. Yararlı etkileri nedeniyle arı zehri kullanımı giderek artmaktadır.
Arı zehri tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler
Arı zehri tedavisine başlamadan önce, alerji testi uygulanması gerekir. Bu tedavinin bel soğukluğu, tüberküloz, endokardit hastalıklarında ve gebelikte kullanılmaması gerekir. Arı zehri fizik tedavi uzmanı ya da eczacı gözetiminde, arı iğnesi hazırlanıp enfeksiyon olan bölgeye enjekte edilebilir, merhem ve krem yapımında kullanılabilir.
Arı zehrinin içeriği
Arı zehrinin yapısında çok sayıda amino asit, mikro element ve protein yapıdaki melittin nedeniyle bağışıklık sistemi düzenlenmekte, beyin sinir iletimi uyarılmaktadır. Bu sayede sinir sisteminin düzenli çalışması sağlanmaktadır. Yapılan araştırmalar melittin maddesinin nano parçacıklarla kaplı olduğundan, AIDS’e sebep olan HIV virüsü diğer sağlıklı hücrelere zarar vermeden yok ettiği belirlenmiştir. Çalışmalarda nano parçacıklarla kaplı olan melittinin HIV virüsünde delikler açtığı ve çevresindeki sağlıklı hücrelere zarar vermiyor. Melittin maddesi normal olarak insan hücrelerine zararlıdır. Ancak tasarlanmış olan maddelerde tampon denilen yapılar bulunmaktadır. Bunlar zehrin sağlıklı hücrelere zarar vermesini engellemektedir.