Aspirin nedir?
Kimyasal formülü “C9H8O4” olan aspirin, aslında yapı itibarıyla bir Asetilsalisilik asittir. Ülkemizde toplum genelinde neredeyse her soruna iyi geldiğine inanılan ve bu sebeple de olur olmadık tüm sağlık sorunlarında mucize çözüm olarak başvurulan aspirin, aşırı doz kullanımın söz konusu olduğu tıbbi bir ilaçtır. Bilim insanları aspirin üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda bu ilacın insanlara fayda sağladığında dair genel bir kanı edinmiştir. Ancak yine de her yıl dünya genlinde aşırı doz aspirin kullanımını sebebiyle birçok insan hastanelere başvurmaktadır. Yemeklerden sonra “çiğnenmeden” sıvıyla birlikte oral yoldan yani yutularak alınması tavsiye edilen aspirinin yetişkinler için belirlenen günlük kullanım dozu; 3 adet 500-1000 miligramlık tablettir. Bazı durumlarda “hekim tavsiyesi üzerine” günlük kullanım miktarı bir miktar daha arttırılabilmektedir.
Asit yapıya sahip olan bir ilaç olan aspirinin 1000 miligramlık tabletlerinin “temiz içme suyunda” eritilerek alınması gerekir. Kullanılan suyun temiz olması, asit yapılı bir ilaç olan aspirinin bazlarla tepkimeye girerek etkisini kaybetmesini önleyecektir. Bebeklerde ve çocuklarda günlük kullanım dozajı daha da düşmektedir. Yaşa uygun dozun kesin olarak saptanması için en doğru hareket, uzman bir hekime danışmak olacaktır. Aspirinin insan vücudunda çok farklı etkileri bulunmaktadır. Diş ve baş ağrısının hafiflemesine yardımcı olan aspirin ayrıca çok şiddetli adet sancısı çeken kadınlar tarafından da kullanılmaktadır. Grip ya da nezle gibi ateşin yükselmesine sebep olan hastalıklarda ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır. Boğaz ağrılarının hafiflemesine yardımcı olduğu gibi romatizmal ağrılar için de kullanımı söz konusudur.
Kalp hastalarının da düzenli olarak kullandığı bir “ilaç” olan aspirinin kanı sulandırma özelliği bulunmaktadır. Kan sulandırıcı etkisi sebebiyle tansiyon hastaları tarafından da doktor tavsiyesi alınması ile kullanılabilmektedir. Kanı sulandırdığı için adet sancısının hafiflemesine yardımcı olmak maksadıyla da alınmaktadır. Ancak bazı durumlarda kanın sulanmasına sebep olduğu için kanamanın artmasına da neden olabilmekte, bu sebeple hekim onayı alınmadan kullanılmamalıdır. Ayrıca hamilelerde aspirin kullanımı ve günlük doz konusunda da uzman bir doktora danışmak gerekmektedir. Karaciğerinde çeşitli sorunlar olan kişilerin uzun süre boyunca düzenli olarak aspirin kullanması da bazı sorunlara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca pek çok hekim tarafından emziren annelerin aspirin kullanmaması tavsiye edilmektedir.
Hamilelik süresince aspirin kullanımının anne ve bebek üzerindeki etkileri konusunda kesin bir bilgi verilmesine yeterli olacak kadar inceleme yapılamamaktadır. Bu nedenle anne adaylarının ve bebeklerin güvenliğini riske atmamak için genel olarak gebelik süresince kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Ayrıca Asetilsalisik asit yani aspirinin düzenli olarak yüksek dozda kullanılması sindirim sisteminde de çeşitli sorunlar yaşanmasına sebep olabilir. Şüphesiz en doğru bilgi için uzman bir hekime danışılması gerektiği de unutulmamalıdır.