Astigmat nedir?
20. yüzyılın ilk çeyreğine kadar astigmat hiç bilinmeyen bir kavramdı. Bu döneme kadar bilinmeyen astigmat, mercekler yardımıyla çözümlenen, en son göz rahatsızlığıdır. Astigmat, göze ulaşan ışığın tek noktada ya da odakta toplanamamasından dolayı, görüntünün kısa veya uzak da olsa her mesafede bulanıklaştığı bir görme kusurudur.
Yani astigmat, gözlerin ön kısmının, korneanın yuvarlak bir alana sahip olmaması sebebiyle, ışığın retinada düzgün biçimde odaklanmasına izin vermemesidir. Astigmat olan kişilerin bu rahatsızlığı gözlük ya da lenslerle düzeltilmediği taktirde, genelde bulanık ve çarpık bir şekilde görürler. Astigmat olan ve gözlük kullanmayan kişilerde baş ağrısı, yorgunluk ve gözlerde gerginlik oluşmaktadır. daha ziyade astigmat, genetik kalıtsal bir göz rahatsızlığıdır. Diğer aile fertlerinde, benzer şekilde göz bozukları görülmesi gayet doğal olan bir durumdur. Astigmat bozuklulukları, göz doktoru tarafından yapılacak olan muayene esnasında belirlenebilir, gözlük ve lenslerle tedavi edilebilir. Astigmat olan gözlerde silindirik gözlük camları veya torik lenslerle düzeltilmektedir. Astigmat olan gözlerde iki farklı odak bulunmaktadır ve retinanın üzerine 2 ayrı görüntü gelmektedir. Tedavisinde 2 odaklı olan silindirik bir camla görüntü retinanın üstüne tekrara düşürülerek normal ve net bir görüş elde edilmektedir. Astigmat tedavisinde ilk zamanlarda baş ağrısı, bulantı ve denge bozuklukları görülebilmektedir. Astigmatlarda numara arttıkça odaklamanın da önemi oldukça artmaktadır.
Eğer kendinizin de astigmat olup olmadığını öğrenmek isterseniz, mutlaka uzman bir göz doktoruna muayene olmanız gerekmektedir. Tedavisi yapılmayan astigmatlı hastaların, ileride daha fazla sorun yaşamamaları için tedavilerinin başlatılması gerekmektedir. Çünkü, astigmatlı gözlerin tam tedavisi ve tam uyumlu gözlük ya da lensin belirlenmesi ve sürekli kullanılması belli bir süreç gerektirmektedir.