At eti nasıl anlaşılır?
Yıllardır çeşitli dönemlerde televizyon ve gazetelerde çıkan, kaçak at kesimi yapan ve piyasaya da bu at etlerini besi hayvanı eti olarak satan kişilere dair haberleri herkes takip etmiştir. At eti ile dana ve koyun gibi yaygın olarak tüketilen etler arasında görünüm ve doku olarak büyük bir fark olmasına karşın, dışarda tüketilen etlerin servis edilmeden önce terbiye edilmesi, çeşitli baharatlar ve soslar kullanılması, beraberinde birçok garnitür sunulması insanların at eti farkında olmadan tüketmesine sebep olabiliyor. Tat farkını ortadan kaldıran bu tür ön hazırlık işlemleri sebebiyle at etinin birçok yiyecekte kullanılması mümkün olabilmektedir. Kıyma haline getirilmiş ve içerisinde farklı etler ile malzemeler karıştırılmış etlerde at eti olup olmadığı ise ancak kapsamlı laboratuvar incelemeleri sonucunda ortaya çıkarılabilir. Ancak yine de genel olarak at etinin; daha koyu kırmızı bir renge, daha lastiksi ve sert bir dokuya, koyu sarı renk bir iç yağına, açıkta bırakıldığında çok daha hızlı bir şekilde rengi koyulaşan bir yapıya sahip olduğu söylenebilir.
Dana ve koyun etine nazaran sert olduğu için daha geç pişen ve pişmesine karşın da çok daha zor çiğnene bir özelliğe sahip olan at eti, denetimsiz kesimhaneler sebebiyle insan sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir unsura dönüşebilir. Özellikle seneler boyunca kullanan ve hastalandığı ya da çok yaşlandığı için kesilen atların eti, sağlıksız ve denetime tabii olmayan ortamlar nedeniyle bir mikrop yuvasına dönüşmektedir. Piyasada yaygın olarak sucuk, salam ve sosis gibi işlenen etlerde kullanıldığı iddia edilen at etlerinin bu şekilde tat ve doku farkının da anlaşılmadığı söylenmektedir. Bilindiği üzere sucuk, sosis veya salam gibi şarküteri ürünlerinin içinde birçok farklı et karışımı kullanabileceği gibi yoğun baharat kullanımı ile koku farkının da ortadan kaldırılması kolaylaşmaktadır.
Şüphesiz her insanın kişisel tercihi ve damak tadı birbirinden farklıdır. Nitekim dünyanın pek çok ülkesinde at eti alenen tüketilmekte ve bu ülkelerdeki insanlar da at etini severek yemektedir. Ancak buradaki sorun, insanların haberi olmadan gizlice dana ya da koyun eti altında at eti yedirilmesidir. Hazır kıyma ve özellikle şarküteri ürünlerinin “üretim kalitesine güvenilen” markalar dışında satın alınması ya da sokak aralarında bu tür et ürünlerini kendi üreten işletmelerin müşteri olunması, farkında olmadan at eti yenmesine neden olabilir.