Ateş nasıl düşürülür?
Ateş normal kabul edilen vücut ısısının daha yüksek olması anlamına gelir. Yetişkin olan insanlarda ateş yükselmesi görülse de, bu daha çok çocuklarda etkilidir. Vücudun normal ısısı yaşla, bedenin hareket değerleriyle, genel sağlık durumuyla, kişinin üzerindeki giysilerin etkisiyle yükselebilir. Sabahları erken saatlerde daha düşük olan vücut ısısı, akşam saatlerine doğru daha yüksek olabilir. İnsan vücudunun normal ısısı ise 38 derece olarak kabul edilmektedir. Kabul edilmiş olan eşik değer, vücut ısısının hangi bölgeden ölçüm yapıldığına göre farklılık gösterebilir. Çünkü koltuk altından yapılan ateş ölçümlerinde 37-37,3 derece eşik değer olarak kabul görürken, ağızdan veya rektal olarak yapılan ölçümlerde 38-38,3 derece eşik değer olarak kabul edilmektedir. Bunun doktorla mutlaka paylaşılması gereklidir. Ateşin düşürülmesi kararında yapılan bu ölçümler etkili rol oynar.
İnsanlarda ateşin yüksek çıkması vücudun bir enfeksiyonla mücadele içinde olduğunu gösteren bir durumdur. Vücutta virüs veya bakteri kaynaklı enfeksiyon olması durumunda, vücut normal ısısını arttırmakta yani buna ateşle karşılık göstermektedir. Bu nedenin bilinmesi gereklidir. Çünkü alınacak önlemlerde büyük rol oynar. Bu hallerde ateş bir hastalık olarak kabul edilmeyip, sadece bir belirti olarak kabul görür. Ateşin olması durumunda hastanın hemen antibiyotik tedavisine başlanması gerekli görülmez. İlk olarak bunun sebebinin araştırılması gereklidir.
Ateş yükselmesi nasıl belli olur?
Ateşin çıkması vücudun enfeksiyonla mücadele verdiğinin bir göstergesidir. Bu bireyin bağışıklık sisteminin düzgün çalıştığını ve bu tepkiyi verip enfeksiyondan kurtulmak istediğini gösteren bir habercidir. Ateşin yükselmesi halinde kalp hızında artış görülebilir. Yanaklarda kızarma veya vücudun terlemesi gibi tepkimeler oluşabilir. Hasta kendisini iyi hissetse dahi, enfeksiyon hastalığının belirtileri görülebilir. Karın ağrısı, cilt döküntüsü, boğaz ağrısı veya kulaklarda kızarma gibi şikayetler olabilir. Bu görülen belirtiler ateşin neden yükseldiği hakkında detaylar verir.
Ateş nasıl düşürülebilir?
Küçük yaşta olan bireylerde ateşe eşlik eden havale etkisi de görülebilir. Çocuklarda ateşin hafif yükselmesi halinde ise, fazla huzursuz olmasına sebep olan bir durum yok ise, aktivitelerini engelleyecek kadar ateş yükselmesinden etkilenmemişse, geçmişte ateşli bir havale geçirmediyse, doktora gitmeden evvel evde ateşin düşmesi için bazı önlemler alınması gereklidir. Bunlar da;
- Serin ortamda tutmak
- Giysilerin ağır olmaması
- Su, meyve suyu gibi sıvı gıda alımı yapılması
- Çok hareket etmelerine engel olmak
- Ateş çıkması durumunda aspirin alınmamalıdır. Çünkü aspirin mide bağırsak kanamasına ve midede rahatsızlığa sebep olabilmektedir.
- Ateşin düşmemesi halinde, ılık suyla ıslatılan sünger veya bezle vücudun silinmesi gereklidir. Çünkü suyun ciltten buharlaşması ateşin düşmesinde etkili olmaktadır. Fakat bu soğuk suyla yapılmamalıdır. Aksi halde hastanın üşümesine sebep olacağından, ateşin daha da artmasına sebep olacaktır.
- Ateş düşürücü olarakibuprofen veya parasetamol verilebilir, fakat kusma görülürse verilmesi uygun değildir.
Ateş düşürülürken yapılabilecek hatalar
- Ateşli olan kişinin üstünü örtmek kesinlikle hatalıdır. Bu hastanın havale geçirmesine bile neden olmaktadır. Üstünü örtmek yerine ortamın ısısı daha aşağı çekilmelidir.
- Hastanın ateşi çıktığında, yanındaki insanların sakin olması hata yapılmasını minimuma indirecektir.
- 38 dereceden daha yüksek ateşli hallerde, ishal, öksürük, kusma gibi etkenlerin olması durumunda kesinlikle doktora gidilmesi gerekir.
- İçerisinde sirke veya aspirin ezilen soğuk su ile hasta silinmemelidir. Çünkü bu durum vücuttaki ateşin düşmesini engeller.
- Hastanın vücuduna alkol veya sirke sürülmemesi gerekir. Bunlar damarları önce genişletip, daha sonra daraltma etkisi yaptığından, ateşin daha fazla artmasına sebep olacaktır.
- Ateşli hastalıklarda kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır.
- Eğer ateş 39 dereceyi bulursa fitil kullanılmalıdır.
- Hastanın başı ıslanmadan duş alması sağlanır.
- Hastanın fazla hareket etmesinin önüne geçilmelidir.
- Hastanın bolca su içmesi gereklidir.
- Hasta vücuduna buz sürülmemesi gerekir. Fakat vücudunda koltuk altı, kasık bölgesi, alın ılık suya batırılmış olan bezle silinmesi uygundur.
- Belli miktarda ateş olmasına izin verilebilir. Hastalarda yarım derecelik ateş artması durumunda ateş düşürücü kullanımı olmamalıdır. Bu durum mide bağırsak sorunları, cilt döküntüleri ve böbrek hasarlarına sebep olabilmektedir.