Ayak bileği ağrısı nedenleri ve tedavisi nasıl yapılır?
Ayak bileğinde ağrı olması, genellikle ayak bileğindeki incinme ve burkulma sonrasında ayak bileğinin dış kenarında tekrarlayıcı şekilde oluşur. Bu ağrılar daha sonra kronik ayak bileği ağrısına neden olabilir. Ayak bileği vücudun bütün ağırlığını taşıdığından, en küçük bir zedelenme bile ağrılara neden olabilir. İnsanlar günlük hayatta yaptıkları aktivitelere, basit hareketlere ve giyecekleri ayakkabılara dikkat edip, ayak bileğinde oluşacak zedelenmelere engel olmalıdır. Bu tedbirlerle ayak bileğinde oluşan ağrıların önüne geçilmiş olur.
Ayak bileği ağrısının belirtileri ve semptomları nedir?
- Çoğunlukla ayak bileğinin dış kısmında bir ağrı meydana gelmektedir. Bu bilek ağrıları yürüme sırasında ve aktivitelerde daha fazla ağırlaşabilir. Bazı durumlarda yaşanan ağrılar değişmeyen yapıda yani stabil bir şekilde seyredebilir.
- Hastalar düz olmayan zeminlerde yürüme zorluğu ve yüksek topuklu ayakkabılarla yürümekte güçlük çekmektedir.
- Ayak bileği ekleminde instabilite oluşması yani ayak bileğinde boşalma hissi duyulması.
- Bilekte şişkinlik, hassasiyet ve sertlik oluşması
- Tekrarlayan özellikte ayak bileği burkulması olması
Ayak bileği ağrısının sebepleri nelerdir?
Rahatsızlığın en sık rastlanan nedeni, daha önce meydana gelmiş olan ayak bileği burkulmalarının tam olarak iyileştirilememesidir. Bileği burkma sırasında kemikler arasında olan bağlayıcı dokularda gerilmeler ve yırtılma olabilir. Bu sorunlar dikkatsiz bir şekilde yapılmış tedaviler sonrasında iyileşmediği zaman etrafta bulunan kasların zayıflamasına ve tekrarlayıcı tarzda burkulmalara sebep olabilir. Kronik hale gelmiş ayak bileğinin sebepleri arasında ise;
- Ayak bileği ekleminde bulunan sinirde incinme olması durumunda ağrılar kronik bir hal alabilir. Sinirler sürüklenmeyle birlikte gerilip kopabilir ya da hasara uğrayıp, basınç altında sıkışabilir.
- Yırtılma nedeniyle ya da kabaran tendonlar olması halinde
- Ayak bileği ekleminde artrit oluşması
- Ayak bileği ekleminde bulunan kemiklerde kırıklar olması
- Bilek ekleminde bulunan koruyucu snovianın inflamasyonu
- Burkulma sonrasında skar doku gelişmesi durumunda ağrılar kronik bir hale gelir. Skar doku eklem içinde olan boşluğu doldurmakta ve ligamentlere basınç uygulamaktadır.
Ayak bileği ağrısının teşhisi nasıl yapılır?
Hastalar gittikleri doktora öncelikle öyküsünü anlatmalıdır. Bu şekilde ağrının hangi sebepten kaynaklandığı, ne kadar süredir devam ettiği, bu süreçte evde uygulanan tedaviler ve ayak bileğinde incinmenin olup, olmadığı belirlenebilir. Doktor oluşan ağrının sebebini belirleyebilmek için, fiziki muayene yaptığı sırada bazı testleri de uygulayacaktır. Ağrının olduğu tam yerin belirlenebilmesi için lokal anestetik uygulaması yapılabilir. Bu arada ayak bileğinin değişik açılardan röntgen filmleri çekilir. Bu ayak bileğinde incinmiş ve incinmemiş olan kemiklerin karşılaştırılması için yapılmaktadır. Bazı vakalarda kemik taraması, MR gibi testler uygulanması gerekebilir.
Ayak bileği ağrısı tedavisi nasıl yapılır?
Yapılacak tedavi kişinin ihtiyaçlarına ve konulan teşhise yönelik olacaktır. Tedavi sırasında cerrahi ve konservatif tedaviler aynı anda kullanılabilir. Bunun için şişliği azaltan ilaçlar ve aspirin kullanılması, kasların kuvvetlendirilmesini sağlamak, hareket kabiliyetini eski durumuna getirmek için fizik tedavi uygulama, ayak bileğine destek koymak gibi tedaviler uygulanabilir. Konservatif tedavilerden olumlu bir sonuç alınamazsa, cerrahi tedavi uygulamasına geçilir. Cerrahi işlemlerin çoğu ayaktan yapılmaktadır. Rehabilitasyon çalışmaları iyi bir iyileşme sağlanabilmesi için, 6-10 hafta kadar devam edebilir. Cerrahi tedavilerde gevşek parçaların yerinden alınması, eklem yüzeyinin temizliği ve ligamentlerin onarılması biçiminde çalışmalar yapılabilir.