Ayak üşümesi nedir?
Ayak üşümesi olması kış döneminde havaların soğuk olduğu zamanda normal olarak karşılanabilir. Ayaklarımız vücudun alt kısmında yer aldığından, kanın en geç ulaştığı bölgelerdir. Soğuk havalarda vücudumuz kanı öncelikle hayati organların zarar görmemesi için bu bölgelerde toplar. Bu sebeple ayaklarımız ve ellerimiz daha geç ısınır. Ancak havaların normal olduğu yaz dönemlerinde ayaklarda üşüme olması normal karşılanmamaktadır. Bu zamanlarda ayaklarda üşüme olması, bir sağlık sorunun olduğunu düşündürmelidir. Bu problemler hormonal dengesizlikler, kan dolaşım sorunları ve kansızlık gibi değişik rahatsızlıklardan oluşabilir.
Ayak üşümesinin sebepleri nelerdir?
Kan dolaşım bozukluğu: Ayak üşümelerinin en önemli sebeplerinden biri kan dolaşım bozukluğu olarak kabul edilmektedir. Bu durumlarda ayakların ısınmasına yetecek miktarda kan miktarının ayaklara gitmediği kabul edilir. Buna neden olabilecek faktörler hareketsiz bir yaşam tarzı, devamlı olarak masa başında çalışmak olarak gösterilebilir. Günlük yaşamda daha fazla hareketli olmak, yürüyüş ve egzersizleri yapmak kan dolaşımının hızlanmasına neden olacağından, ayak üşümesinin önüne geçebilir. Ancak kan dolaşım bozukluğunun sebepleri mutlaka araştırılmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Bu rahatsızlık kalp hastalıklarına ve kan pıhtılaşması gibi daha büyük rahatsızlıklara sebep olabileceğinden, ihmal edilmemelidir.
Tiroit bezinin az çalışması: Tiroit bezinde üretilen hormonlar genel sağlığın korunmasında, vücudun işlevlerini yerine getirebilmesinde son derece önemlidir. Tiroit bezinde yeteri kadar tiroit hormonu üretilmediği durumlara hipotiroidi adı verilir. Bu sorunda metabolizmada yavaşlama olacağından, sağlık sorunları baş gösterir. Ciltte sorunlar, saç dökülmeleri, kilo artışı gibi etkilerinin yanı sıra ayaklarda üşüme meydana gelir. Bu sebeple ayak üşümesi sorunu olan kişiler bir kan testi yaptırıp, bunun sebebini öğrenmelidir. Eğer sorununuz tiroit bezinden kaynaklanıyorsa, ilaç tedavisine başlayarak bu sorunu rahatlıkla aşabilirsiniz.
Raynaud hastalığı: Hipotiroidi sorunu tespit edilenler kullandıkları ilaçlara rağmen, ayak üşümesi sorunları devam ediyorsa, hastalarda Raynaud hastalığı araştırılabilir. Bu hastalık stres ya da soğuk havanın etkisiyle oluşan kan damarlarındaki kasılmalardan dolayı ayaklara ve ellere daha az kan gitmesine neden olur. Bunun sonunda ayak parmaklarında renk değişimleri oluşabilir. Parmakların renkleri kırmızı ya da maviye dönüşebilir. Kan damarlarının açılmasından sonra bu renkler ve ayak ısısı normale dönecektir. Raynaud hastalığı insanlarda tek başına ya da başka bir rahatsızlıklarla beraber gelişme gösterebilir.
B12 vitamin eksikliğinden kaynaklanan kansızlık: Vücudunuzda B12 vitamininin eksikliğinden dolayı yeteri miktarda kırmızı ve sağlıklı kan hücresi üretilmezse, pernisiyöz anemi adındaki kansızlık gelişebilir. Kandaki kırmızı kan hücrelerinde olan eksiklik vücutta dokulara giden oksijen miktarını azaltıcı önemli bir nedendir. Vücutta oluşan kansızlıktan nefes darlığı, halsizlik, baş dönmeleri, uyuşmalar, kaslardaki güçsüzlük gibi olumsuz etkilerin yanı sıra ayaklarda üşüme meydana gelebilir. B12 vitaminin eksikliği beslenme düzeninden olabileceği gibi enfeksiyonlardan ve bazı ilaçlardan oluşabilir. Bunu gerekli kontrolleri yaptırdıktan sonra öğrenebilir ve almanız gereken tedbirleri alabilirsiniz.
Fibromiyalji (Kas romatizması): Ayaklarda olan üşümenin sebebinin tespit edilemediği hallerde kas romatizması düşünülmelidir. Ayaklarda üşümeyle beraber vücutta yaygın olarak görülen kas ağrıları, kaslarda tutukluklar, sızlamalar ve yorgunluk oluşuyorsa, fibromiyalji hastalığı sizi de etkisi altına almış olabilir. Bu konuda özellikle kadınlar daha çok risk altındadır. Hastalığın tedavisi düzenli bir yaşam, doğru beslenme şekli ve uyku düzenine dikkat etmeli, ilaç tedavisi ve egzersizler ile yapılmaktadır. Ayrıca masaj ve fizik tedavi hastalığa yarar sağlayıcı önlemlerdir.