Ayak yanması neden olur?
Ayak yanması çoğunlukla vücutta olan bazı vitaminlerin eksikliğinde ve diyabet hastalığının varlığında meydana gelebilir. Ayakta yanmaya, kaşıntı, kızarıklık ve terleme gibi bulgular eşlik edebilir. Ayak yanması tek başına yaşanabileceği gibi, tıbbi bir rahatsızlıkla beraber yaşanabilir. Bu rahatsızlığın tek başına yaşandığı zamanlarda bazı durumlarda genetik yapıdan kaynaklı görme tembelliği ile kısmi görme kaybı yaşanabilir. Yaş itibarıyla 50’nin üzerinde olan kişilerde ve kadınlarda daha fazla görülen ayak yanmaları gece veya gündüz saatlerinde olabilir. Kadınlar için özellikle menopoz döneminde sık olarak görülen bir durumdur. Ayaklarda oluşan ağrı, renk değişmesi ve kızarıklıkla belirti verebilir. Ayakta yanma oluşmasının spesifik bir sebebi tespit edilmemiş olsa da, çoğunlukla periferik sinirlerde meydana gelen sıkışmalardan dolayı oluşabilir. Ayrıca psikolojik rahatsızlıklarda yanmada tetikleyici olabilir. Ayaklarda olan yanma genellikle ayak tabanı ile sınırlı olur. Nadiren bileklere ve baldırlara kadar çıkabilir. Çok nadir olarak sırt bölgesine kadar çıkan yanma olabilir.
Ayak yanması sebepleri nedir?
Ayakta yanmanın kalıtsal olarak olduğu belirlenmiştir. Ancak bazı tıbbi rahatsızlıklarla, nörolojik hastalıklarla ve vitamin eksikliğiyle birlikte görülebilir.
Diyabetik nöropati: Şeker hastalığı olan kişilerde kan şekerinin yüksek olması sinirleri de etkileyen bir unsurdur. Hastalar kan şekerini dengede tutamazsa, kan şekeri kalıcı olarak yükselmeyle sinir kılıflarını bile tahrip edebilir. Bunun sonunda diyabetik nöropati yani şeker hastalığı sebebiyle sinirlerde tahribat meydana gelir. Bu rahatsızlığın ilk belirtileri arasında ayaklarda yanma, karıncalanma ve uyuşma oluşur. Tedavi edilmediği takdirde ayaklarda tam olarak hissizlik meydana gelir. Bu hissizlik sonucunda ayaklarda üşüme olacağı için, ayakları ısıtmakta kullanılacak ısınma tedbirleri esnasında ayakların ısıdan yanması riski oluşabilir. Ayak yanması şikayeti farkında olmaksızın gelişmiş bir şeker hastalığının habercisi olarak görülmelidir.
B12 vitamin eksikliği: Ayakta yanma sorununun bir nedeni de B12 vitamini eksikliği olabilir. Bu vitamini hayvansal besinlerden yani hindi eti, tavuk eti, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir gibi ürünlerden alabilirsiniz. Özellikle sıkı şekilde vejetaryen olanlarda bu vitaminin eksikliği sıkça yaşanır. Bu vitamin eksikliği vücuda yetersiz alındığı zaman etkili olduğu gibi vücutta vitaminin emilim bozukluğu bulunuyorsa da ortaya çıkabilir. Mide sorunu bulunanlarda, mide ameliyatı olanlarda, kronik alkol bağımlısı olanlarda, bağırsak emilim bozukluğu bulunan kişilerde B12 vitamin düzeyi düşük çıkar. Bazı ilaçların dikkatsizce kullanılması da B12 vitamini emilim bozukluğu yapar. Bu hallerde ayakta yanma, halsizlik, yorgunluk, karıncalanma gibi etkiler ortaya çıkar.
Diğer nedenler: Ayaklarda yanma, uyuşma gibi şikâyetlere B5 vitamini eksikliği de neden olabilir. Aynı zamanda magnezyum ve D vitamini eksikliği de ayakta yanmaya neden olabilir. Bunun yanı sıra damar tıkanıklıkları, dolaşım bozukluğu, Reynaud sendromu gibi rahatsızlıkların olması yanma etkisi yapabilir.
Ayakta yanma tedavisi nasıl yapılır?
Bu rahatsızlığı tedavi etme nedene göre olur. Buna neden şeker hastalığı ise kan şekerini dengede tutarak, vitamin eksikliğiyse bu eksikliğin giderilmesiyle tedavi edilir. Bu sırada ayağı rahatlatmak için, rahat ayakkabılar giyilmelidir. Ayakların terlemesine engel olmalı, yıkandıktan sonra ayaklar iyice kurulanmalıdır. Ayaklarda mantar oluşması bile rahatsızlığı tetikleyecek unsurdur.