Ayakkabı alırken nelere dikkat edilmelidir?
Ayak sağlığı diğer organlarda olduğu gibi büyük bir önem taşımaktadır. Ancak genel olarak ayakkabı seçerken ayak sağlığı ihmal edilmektedir. Ayakların rahat etmesinden ziyade modayı takip etme, şık görünme ya da ucuz ayakkabı alma gibi yollara başvurulmaktadır. Gün içerisinde özellikle uzun süre ayakta kalanlar için ayakkabı tercihi son derece büyük öneme sahiptir bundan dolayı ayakkabı seçerken titiz davranmak gerekmektedir. Çünkü ayağımıza uygun olmayan ayakkabılar ayak sağlığımızın bozulmasına neden olmaktadırlar.
Rastgele ve giyildikten bir süre sonra genişler düşüncesiyle alınan dar ayakkabılar ayak sağlığını olumsuz yönde etkiler ve basma bozukluğuna, ayak mantarına, tırnak batmalarına, acılı nasırlara, ayak parmaklarında şekil bozukluklarına, çabuk yorulmaya, bilek burkulmalarına, ayak, bacak ve bel ağrılarına sebep olur. Ayakkabı seçerken önceliğimiz model ve renkten önce kesinlikle rahatlık olmalıdır.
Uygun olmayan ayakkabılar, ayağın yeterince havalandırılmasını engelleyen sentetik çorap ve ayakkabılarla, yanlış tırnak kesimi bilhassa baş parmakta etin tırnağa batmasına neden olmaktadır. Böyle bir durumda kişi oldukça şiddetli bir ağrı duymaktadır. İlerleyen vakalarda kemik iltihabı gelişmesine neden olabilmektedir. Tırnak batmasını önlemek için, uygun ayakkabı giymek, tırnakların uzun eksenlerine dik bir açı ile ve belirgin köşeler bırakarak kesmek ve ayak temizliğine özen göstermek gerekmektedir. İlerlemiş vakalarda cerrahi müdahale gerekmektedir.
Ayakkabı seçerken doğal malzemelerden imal edilmiş olmasına özen gösterilmelidir. Dar kalıplı, sivri burunlu, üstü basık, yüksek topuklu ayakkabılar birçok sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Ayakkabı seçerken çalışma koşullarını da mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.
Ayak sağlığına özen göstermek, bir alışkanlık haline getirilmelidir. Ayak problemlerinin önemli bir bölümünü yanlış ayakkabı seçimi oluşturmaktadır. Bilinçli ayakkabı seçimleri oluşabilecek bazı sağlık problemlerini engelleyeceği gibi bazı problemlerin tedavisini de sağlayacaktır.
Bayanlar ayakkabı konusunda daha farklı hareket etmektedir. Özellikle bazı bayanlar boylarının daha uzun görünmesi için çok yüksek topuk tercih etmektedirler. Şunu unutmamak gerekir ki yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabı tercih eden bayanların ayak başparmağı dışa doğru yönelir ve ayağın iç yan kenarında kemik çıkıntısı oluşur. Halluk Valgus adı verilen kadınlarda erkeklere oranla 5 kat fazladır.
Ayakkabınız kullanım amacına uygun şekilde kullanılmalıdır. Top oynamak için halı saha veya krampon, sürekli işte ayakta kalanlar daha raht ayakkabı seçmelidir. Ayakkabı giyilirken ve çıkartırken mutlaka bağcıkları çözülmelidir, bağcıksız ayakkabılarda ise çekecek kullanılmalıdır.
Ayakkabılar ayağın maksimum şiş olduğu zaman dilimlerinde sağ ve sol olarak denenmelidir, ayağı sıkan ayakkabı alınmamalıdır. Ayakkabınız ayağınıza uygun ölçüde olmalıdır. Ayağa küçük veya büyük gelen ayakkabılar erken deformasyon, astar yırtılması gibi sorunlara neden olmaktadır. Ayakkabı daha uzun süre kullanılmak isteniyorsa rutubetli ortamlarda bekletilmemelidir. Islak ayakkabılar oda sıcaklığında kurutulmalıdır. Direkt güneş ışığı altında ya da herhangi ısı kaynağının altında kurutulduğunda ayakkabıların yapışma yerlerinde açma, deride çatlama, leke ve şekil bozukluğu görülür.
Nubuk ya da süet malzemeden üretilmiş olan ayakkabılar uygun sertlikte bir fırça veya bir silgi ile temizlenmeli, asla yıkanmamalı ve silikon bazlı spreyler kullanılmalıdır. Ayakkabılar çamaşır makinesinde veya elde yıkanmamalıdır. Özellike spor ayakkabıyı çamaşır makinesine atıp yıkamaktan vazgeçilmelidir.
İç astarında sentetik malzeme kullanılmış olan ayakkabıların koku yapması ve su alması normaldir. Ayakkabıların emdiği ter 24 saat içinde buharlaşır. Bundan dolayı ayakkabıların 1 gün ara ile giyilmesi ayakkabının daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. Ayağın aşırı terlemesi nedeniyle ayakkabı üzerinde oluşabilecek giderilmesi mümkün olmayan lekeler üretim hatası değildir.
Deri ayakkabılar kendi renginde boya veya natürel cila ile cilalanmalıdır. Astar kullanılmamış olan ayakkabılarda derinin rengi ayak ve çoraplara çıkabilir.