Ayaklarda kemik çıkıntısı neden olur?
Ayak kemiğinde çıkıntı olması ayaklarda daha çok baş parmakta oluşmaktadır. Baş parmakta ağrıyla, deformite ve şekil bozukluğuyla yaşanan, yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyen bir rahatsızlıktır. Bu problem genellikle yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabıları tercih etmiş olan 40-50 yaşlarındaki kadınlarda daha fazla görülmektedir. Rahatsızlığın etkileri alınan bazı tedbirlerle azaltılsa bile, kesin ve tam tedavisi cerrahi yolla olmaktadır. Kişilerde yürüme güçlüğü, her ayakkabıyı giyememek ya da giydiğinde rahatsızlık duymak gibi etkileri de bulunur. Yüksek topuklu ve sivri burunlu olan ayakkabıları giymek rahatsızlığa neden olsa da, hamilelik döneminde olan hormonal dengesizlik sonucunda ayak bağlarındaki gevşeme olması da bir etken olarak kabul edilir. Kas yapısında olan bozukluklar, düztabanlık, serebral paralsi veya felç gibi nörolojik rahatsızlıklarda ayak kemiklerinde deformiteye sebep olabilir. Buna ailede olan genetik yatkınlık büyük rol oynamaktadır. Sorunun ameliyat ile ortadan kaldırılması ve başarılı bir sonuç alınabilmesi için erken dönemde tedavi için başvurmak daha faydalı olur. Bu rahatsızlık tedavi edilmezse eklemlerde bozulma ve kireçlenmeler oluşabilir. Erken yapılan tedavi ayak sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle kişilerin ayakkabı seçiminde dikkatli olmasında fayda vardır.
Ayakta kemiği çıkıntısı tedavileri nasıl olur?
Kemik çıkıntısının tedavi edilmesi için, öncelikle oluşan ağrıyı dindirmek hedeflenir. Ancak tek başına yapılan ilaç tedavisi uygulaması pek faydalı olmaz. Buna destek olmak amacıyla kişilerin yüksek topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giyme alışkanlığını terk etmesi gerekir. Bunun yerine ayakların rahat edeceği ayakkabılar tercih edilmeli, geceleri ağrıları hafifletmek için parmak atalarına silikon makaralar kullanılmalıdır. Uzun süre ayakta kalmaktan kaçınmak ta ağrılar için faydalı olacaktır. Ayaktaki kemik çıkıntılarında oluşan ağrıları dindirmek, deformitenin önlenmesine engel olmaz. Ağrılar sürekli hale geldiğinde, mutlaka cerrahi müdahale düşünülmelidir. Bir saat kadar süren bir operasyon sonucunda bu sorundan kurtulmak mümkün olur. Lokal ya da genel anestezi altında yapılan operasyon sonrasında, deformitenin yeniden tekrarlama olasılığı % 1 oranına düşer. Ayakta oluşan kemik çıkıntısının farklı biçimleri bulunur. Önce kemik çıkıntısının eklem ya da kemikten dolayı oluştuğunun tespit edilmesi gerekir. Çıkıntılar en çok parmak ve tarak kemiğinin eklem yaptığı bölgede görülür. Operasyon sırasında küçük bir kesi yapılıp, kemik yerinden kaydırılmakta ve yüzey düzgün bir hale getirilmektedir. Kaydırılan kemik parçası ana kemiğin üzerine bir vidayla sabitlenmektedir. Tutturulan vida vücudun içinde kalmaktadır. Bu ameliyatlar sonunda bazı hastaların rahat etmesi amacıyla, operasyon sonrasında ayağa alçı uygulaması yapılır. Her iki ayakta birden kemik çıkıntısı oluştuysa, aynı ameliyat sırasında bunlar düzeltilebilir. Ameliyatta ayağın değişik yerlerine yapılan lokal anestezik iğneler hastaların herhangi bir acı duymadan işlemin yapılmasını sağlar. Bu ameliyat sonrasının da hastanın rahat olmasına sebep olur.
Ayak kemiği çıkıntısında ameliyat sonrasında iyileşme dönemi
Ameliyat sonrasında hastaların bir gün hastanede kalması gerekir. Ameliyat sonrasındaki gün hastalar genellikle hemen yürümeye başlar. Ayağına alçı takılmış olan hastalar bunu 4 hafta süreyle taşırlar. Ancak alçının altına topuk takıldığından, yürümeleri ve günlük işlerini yapmaya engel olmaz. Alçı çıkarılınca, ayaklarda şişlik olacağından, en az 3 ay süreyle normal ayakkabı giyilemez. Bu süreçte ayaklarda giymek için rahat ayakkabılar tercih edilmelidir. İşlerini masa başında yapanlar 4-10 gün içinde işlerine dönebilir.