Ayşe Kulin kimdir?
Romanlarıyla olduğu kadar biyografi alanında yazdığı eserlerle de ülkemizin en çok okunan yazarlarından biri olmayı başaran Ayşe Kulin, edebiyat alanındaki çalışmalarıyla günümüze dek pek çok ödüle layık görülmüştür. Okuru doğrudan hikayenin içine çeken ve hikayeye kendinden bir şeyler bulmasını sağlayan sürükleyici bir dile sahip olan yazarın birçok eseri de senaryo haline getirilerek beyazperdeye aktarılmıştır. Gazetecilikten gelen bir yazar olan Ayşe Kulin, gazetelerde ve farklı dergilerde editörlük yapmıştır. 1941 doğumlu olan yazar, Arnavutköy Amerikan Kız Koleji mezunudur. Kariyerinin ilk yıllarında gazetecilik ve editörlük yapan Kulin ayrıca sinemaya da gönül vermiştir. Sinema ve televizyon alanında pek çok farklı branşta çalışan Kulin; sahne yapımcılığı, senaristlik ve sanat yönetmenliği gibi görev üstlenmiştir. Yazarın ilk kitabı, Güneşe Dön Yüzünü adıyla 1984 yılında yayımlanmış ve kısa süre içinde edebiyat çevrelerinin ilgisini çekmiştir.
Ayşe Kulin’in ilk kitabında yer alan “Gülizar” isimli öykü 3 yıl sonra senaryo haline getirilmiş ve “Kırık Bebek” ismiyle 1986 yılında Kültür Bakanlığı tarafından ödüle layık görülmüştür. Ayaşlı ve Kiracıları isimli dizide sanat yönetmenliği görevini üstlenen Kulin, Tiyatro Yazarları Derneği tarafından verilen En İyi Sanat Yönetmeni Ödülünü almıştır. 1996 yılında Münir Nureddin Selçuk’un hayat hikayesini kaleme aldığı kitabı “Bir Tatlı Huzur” ismiyle yayınlanmıştır. Yine 1996 yılında bu sefer de Foto Sabah Resimleri isimli hikayesi yayınlanmış ve bu hikayesi ile Haldun Taner Öykü Ödülü’nü almıştır. 1997 yılında aynı isimle bu sefer kitap olarak yayınlanan çalışması ise Sait Faiz Hikaye Ödülü’ne layık görülmüştür.
Yazarın en çok ses getiren eserlerinden biri olan “Adı: Aylin”, 1997 yılında kitapevlerindeki yerini almış ve kısa zamanda en çok satanlar (bestseller) arasına girmeyi başarmıştır. İstanbul İletişim Fakültesi yazarı bu kitabıyla “Yılın En Başarılı Yazarı” seçmiş ve yazar bu eseriyle adını milyonlara duyurmuştur. “Geniş Zamanlar” isimli öykü kitabını 1998 yılında yayımlanmış ve bu eseri de yoğun ilgi görmüştür. Ertesi yıl basılan “Sevdalinka” adlı romanı ise İstanbul İletişim Fakültesi tarafından yılın romanı” seçilmiştir. Füreya Koral’ın hayat öyküsünü milyonlarla paylaştığı biyografi tarzındaki kitabı “Füreya” ismiyle 2000 yılında yayınlanmıştır. Bir yıl sonra “Köprü” adını taşıyan romanı ile dikkatleri, ülkemizin Doğu bölgelerindeki sorunlara ve bu sorunların tarih perdesindeki gelişimine çekmiştir. 2006 yılında Füreya isimli romanı dizi haline getirilerek televizyon ekranına taşınmıştır.
2002 yılında Nefes Nefese romanı ile okurlarını 2. Dünya Savaşı yıllarına götüren Ayşe Kulin’in birçok kitabı hala televizyon diziyi olarak yayınlanmaya devam etmektedir. Geniş Zamanlar ve Gece Sesleri televizyon ekranlarında dizi olarak yayınlanan eserleri arasında yer almaktadır.