Ayva turşusu nasıl yapılır?
Ayva turşusunu sonbaharda hazırlayarak, kışın ve ilkbahar aylarında tüketebilirsiniz. Turşunun hazırlık aşaması yaptığınız diğer turşu çeşitlerinden pek farkı yok. Turşuda kullandığınız ayvanın besin değeri oldukça yüksek, buna rağmen kalorisi çok azdır. Turşu tüketmeyi sevenler için farklı bir alternatif olabilir. İçinde kullanılan malzemeler nedeniyle, vitamin açısından zengindir. Ayvanın ve ayvadan yapılan turşusunun vücuda çok sayıda faydası vardır. Bu faydaların arasından önemlileri ise, tam anlamıyla kalp dostu olduğu ve kalpte olan çarpıntı sorunlarını giderdiği söylenebilir.
Vücudun tamamında ayrı bir düzen sağlayan bir meyvedir. Damar sertliği sorununa iyi gelen, çocuklarda vücut gelişimine faydalı olan bir besindir. Karaciğer tembelliğini giderici etkileri vardır. Ağız kokusunu giderir ve hazmı kolaylaştırır. Yüksek tansiyon sorununu çözer ve tansiyonu düşmesini sağlar. Günün yorgunluğunu alarak, enerji verir. Yine bu şifalı meyvenin suyu buruna çekilirse burun kanamasını engeller. Kış mevsiminde içilecek bitki çaylarına ayva kabuğu ve dilimleri eklendiğinde, yine çok faydalı bir içecek elde edilecektir. Mide bulantısına iyi gelir. Ruhsal bunalım ve bitkinlik hissini giderir. Ağır içinde oluşan yaraların hızla iyileşmesini sağlar. Grip ve soğuk algınlıklarına karşı çok etkilidir.
Ayva turşusu için gerekli olan malzemeler
- 1 litre hacmi olan cam kavanoz
- 3 adet orta boy ayva
- 3 su bardağı dolusu kaynamış soğumuş su
- 2 su bardağı dolusu üzüm sirkesi
- 3 yemek kaşığı turşuluk tuz
- 2 çay kaşığı şeker
- 5 diş sarımsak
- 1 salkım beyaz üzüm
- 15 dal maydanoz
- 4 adet kereviz yaprağı
Ayva turşusu yapımı
Turşu yapımına geçmeden önce listede bulunan cam kavanozu önce sıcak suyla iyice yıkayıp, sonrasında soğuk suyla durulayın. Derin bir tencerenin içine su koyun ve su kaynayıncaya kadar diğer çalışmalara devam edin. Ayvaları bol suyla birlikte iyice yıkayın. Temizlemiş olduğunuz ayvaları arzunuz göre şekilli dilimleyin. Ayvanın içinden çıkan çekirdekleri kaynama aşamasındaki suyun içine atın. Böylece içinde bol vitamin gizli olan çekirdekler israf olmamış olur. Su tamamen kaynayınca dilimlediğiniz ayvaları tencereye koyun ve iki dakika pişirin. Bu süreyi aşmayın. Aksi halde ayvalar iyice pişmiş olur ve turşunuz istediğiniz gibi olmaz.
Hafif haşlanmış olan ayvaları süzün ve soğuması için kenarda bekletin. Diğer taraftan sarımsakları soyun. Kavanozun içine ilk olarak sarımsakları atın. Ardından bir sıra ayvadan, bir sırada kereviz yaprağı olacak şekilde kavanozu doldurun. Malzemenin geriye kalan bölümü olan üzüm ve maydanozu da kavanozun en üstüne gelecek şekilde yerleştirin. Sıvı malzemeyi karıştırabilecek hacme sahip olan cam kâsenin içine şeker, tuz, su ve sirkeyi koyarak, tuz kayboluncaya kadar iyice karıştırın. Hazırlamış olduğunuz su karışımını kavanozun içine koyalım. Suyu doldurunca kavanozu sağa sola iyice sallayın. Bununla birlikte tuzlu ve sirkeli karışım kavanozun her yerine ulaşacak.
Bu işlemi tamamladıktan sonra kavanozun kapağını sıkı bir şekilde kapatın. Turşunun bütün aşamalarını başarı bir şekilde tamamladınız. Turşunun olma süresi saklayacağınız ortamın sıcaklığı ile doğru oranda gider. Eğer turşunun hemen olmasını ve tüketmeye başlamayı istiyorsanız oda sıcaklığında bekletin. Kış turşusu olsun diyorsanız, serin bir ortamda bekletmeniz gerekir. Bu şekilde turşunuz geç olur ve yaza kadar rahatça dayanır. Oda sıcaklığında turşunun olma süresi yaklaşık 20 gündür. Serin ortamda beklettiğinizde olma süresi 40 güne yakın bir zamanı alabilir. Ayva turşusu bu süreden sonra hazırdır.
Afiyet olsun.