B12 vitamininin faydaları nelerdir?
Kendi ruh ve beden sağlığınızı korumak istiyorsanız, beslenme konusunda bazı temel bilgilere sahip olmanız gerekir. Eğer şeker veya asitli içecekler, doymuş yağlar, fastfood, kızartma türü gibi gıdaları fazla tüketiyorsanız, bunlar beyne zarar verir. Aynı zamanda beyin işlevinin zarar görmesi, ruhsal bir takım sorunlarında başlamasına sebep olur.
Bu tür gıdalardan kaynaklanan tahribatı en aza indirmek adına en azından b12 vitamininin tüketilmesi doğru bir alışkanlık olacak. Aminoasitler ve nükleoprotein metabolizması için gerekli olan bu vitamin, karaciğer ve böbrek hastalıklarının yaşanmasını önceleyici yararları içerisinde saklar.
Eğer şu durumlardan birisi sizde varsa, b12 vitamini yetersizliğine sahip olabilirsiniz:
- Dengesiz beslenme
- Vejetaryen odaklı diyet programına sahipseniz, b12 vitamininin olduğu besinlere yer vermiyor olabilirsiniz.
- Sindirim sisteminde var olan problemler
- Pankreas yetersizliği
- Karaciğer ve böbrek de meydana gelen rahatsızlıklar
- İhtiyar yaşlarda mide salgısının azalmaya başlaması
Bunların yanında alkol kullanımı konusunda sınırınız yoksa, b12 yetersizliğiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Protein, folik asit, a vitamini yetersizliğinin yaşandığı vücutta da, b12 vitamininin gözlenmediği tespit edilmiştir.
B12 yoksa, vücudunuz da şunlar görülür:
- Sinir sistemi bozuklukları
- Kol ve bacaklarda duyu bozulmaları
- Uyuşukluk ve unutkanlık
- Depresyon ve baş ağrıları
B12 vitamini nerede bulunur?
Deniz ürünlerinde bolca bulunur. Ayrıca tavuk eti, kırmızı etlerde de yüksek oranda vardır. Süt, yumurta, yoğurt, peynir gibi hayvansal menşeine sahip ürünler, b12 konusunda zengindir. B12 vitamini, gebelik dönemlerinde, çocukların gelişim dönemlerinde, yaşlanma gibi dönemlerde özellikle tüketilmelidir.
B12 sıcaklığa dayanamayan b ir vitamin olduğundan tüketiminde dikkat edilemsi gereken noktalar var. Mesela haşlanan et ve balığın, ciğerin, pişirme suyunun dökülmemesi ve sütün kaynatılmaması gerekir. Bunu b12 kaybını önlemek adına yapmak önemlidir.