Bacasız sanayi nedir?
Turizm bir ülkenin en önemli milli değerlerinden biridir. Çoğu zaman bacasız sanayi olarak adlandırılır ve ülke ekonomisi için oldukça büyük önem taşır. Bacasız sanayi bir dolaylama olarak kullanılmıştır. Tıpkı yavru vatan dediğimizde aklımıza Kıbrıs’ın gelmesi gibi. Ülke dışından veya ülke içinden insan farklı gruplarının tarihi, sosyal, kültürel ve doğal açıdan dikkat çeken ve önem taşıyan bir bölgeye yaptıkları geziye ve bu geziden ortaya çıkan potansiyele genel olarak turizm denir. Yurt dışından gelenlerin oluşturduğu turizm dış turizm, yurt içinden gelenler oluşturduğu ise iç turizmi oluşturur.
Türkiye’nin zor dönemlerinde Cumhurbaşkanı olan Turgut Özal 1980’lerin sonlarına doğru turizm için bacasız sanayi benzetmesi yapmışken Türkiye henüz turizmde ciddi bir patlama yaşanmıştı. Hatta turizmin ekonomiye yapacağı katkılar hiç düşünülmemiş yani hayal bile edilemez durumdaydı. İşte o dönemde Turgut Özal tarafından siyasi dilimize giren “bacasız sanayi” tanımlamasıyla başlayan iç ve dış turizm hareketleri bugün Türkiye’nin dünyanın en büyük turizm ülkeleri ile yarışır duruma gelmesinde önemli rol oynamış temel oluşturdu.
Asya ve Avrupa kıtaları arasında birleştirici rolü ile bir köprü vazifesi gören memleketimiz, turistlerin ilgi duyduğu bir ülkedir. Ilıman iklim özellikleri, son derece zengin bitki örtüsü, eski medeniyetlerin bıraktığı tarihi eserlerle yurdumuz, turistler için adeta bir cennet gibidir. Bütün bunlara rağmen ülkemiz, hak ettiği turist sayısına bir türlü ulaşamamıştır. Ülkemize daha çok turist gelebilmesi için, yollarımızın daha güzel, ve modern olması insanlarımızın daha centilmen davranabilmesi, ulaşım araçlarının daha gelişmiş, konaklama yerlerinin kaliteli ve bol, rahat ve temiz olması gerekmektedir. Turizm, gerçekten bacasız bir fabrikadır, Turizm, kalkınmanın önemli bir ayağıdır.Özellikle Almanya, Rusya, Yunanistan gibi ülkelerden çok sayıda ülkemize turist gelmektedir.
Ülkelerin önemli ekonomik belirtilerinden biri elbette sanayi projeleridir. Bu projeleri üretime çeviren fabrikalardan çıkan duman çevre etkisi bakımından büyük bir tehlike meydana getirmekte olup ne kadar artılırsa artılsın yine de çevreyi olumsuz etkilemektedir.
Oysa turizm de en az bir fabrikaya dayalı sanayi kadar ülke ekonomisine yarar sağlar. Önemli miktarda dışarıdan döviz girdisine neden olur. Üstelik etrafı , zarar veren bir bacası da yoktur. Hizmet satmak çoğu zaman ürün satmaktan daha önemlidir. Turistler gittikleri ülke ya da bölgede gördükleri yerler karşılığında o ülkeye ciddi miktarda para kazandırırlar.
Otomasyon ve mekanizasyona ihtiyaç duymayan ve geçme imkanları sınırlı olan turizmde istihdam oranı da genellikle yüksektir. Üstelik turizmin etkilediği diğer sektörler için de istihdam ve gelir düzeyi dönemsel olarak yükseliş gösterir. Ülkeler zenginleştikçe, refah düzeyleri yükseldikçe, turistik ziyaretler artmakta ve turizm giderek çok daha önemli bir hale gelmektedir.
Ülkeler bazında bakıldığında ise uluslararası turizm gelirlerinden en fazla payı dün yanın en büyük gücü kabul edilen Amerika Birleşik Devletleri alıyor. Ekonomik açıdan turizm ülkelere büyük katkılar sağladığından, etkide bulunduğu alanı da çok genişlemiştir. Daha önceleri yalnızca tatil ve kültür turizminden söz edilirken, şimdilerde spor turizmi, konferans turizmi gibi bir çok turizmler de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Birçok medeniyetlere , devletlere beşiklik etmiş, bu medeniyetlerden kalma çok zengin bir tarihi mirasa sahip olan doğal güzellikleri eşsiz olan, bir yılda dört mevsimin görüldüğü ülkeler içerisinde önemli bir bağ kuran ülkemiz turizm güzellikleri açısından dünyanın en çok ziyaret ettiği ülkeler arasındadır.