Bademcik aldırma zararlı mı?
Bademcik aldırmanın insanlar açısından zararları da bulunmaktadır. Bunların içinde en önemli olanı bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmasıdır. Bademcikler lenf bezlerinden oluşur. Vücudu dışarıdan gelen virüslere karşı savunma görevini üstlenirler. Bademciklerin alınması halinde dışarıdan bakteri ve virüsler vücuda daha kolay yerleşerek tahribata neden olabilir. Bazı antikorları üreten bademcikler dışarıdan vücuda giren bakterileri burada yakalayarak, bölgede tutar. Böyle bir durumda insanlarda bademcik şişmesi etkisi meydana gelir. Bademciklerin alınması halinde virüsler herhangi bir antikorla mücadele etmeden daha kolay bu bölgeyi aşarak, direk vücuda yerleşebilir. Fakat devamlı olarak iltihaplanan ve bu alanda enfeksiyon oluşmasına sebep olan bademciklerin ameliyatla alınması daha uygun görülür. Bu durumda bademciklerin alınması ihmal edilirse, daha ciddi sorunlar yaşanabilir.
Bademcik aldırmak için kullanılan yöntemler nelerdir?
Bademcik aldırma işlemi bir ameliyatla gerçekleştirilir. Bu ameliyatın farklı yöntemlerle yapılması mümkündür. Bunlar doktorun tercihine ve hastanın durumuna göre belirlenir.
- Bademcikler boğazda olduğu yerden özel bir bisturi yardımıyla ya da özel bir makasla alınır. Bu durumda oluşabilecek kanamalara engel olmak için, bademcikler alındıktan hemen sonra bu alan kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılır.
- Ultrason, lazer ya da dondurma yöntemi bademcik aldırma için tercih edilebilir.
- Yüz dereceye kadar ısınabilen bir alet yardımıyla bademcikler alınabilir. Bu yöntem daha çok kanaması durmayan kişilerde tercih edilebilir.
- Bademciklerin olduğu bölgeye 60 derecelik ısı verilip bademcikler alınabilir.
Bademcik aldırma sonrasında
- Bademcikler alındıktan sonra, hastaların özellikle çok sıcak ve soğuk içeceklerden, gıdalardan kaçınması gerekir. Yiyecekler daha çok ılık olarak tüketilmelidir.
- Çikolata ve buna benzer fazla şekerli gıdalardan kaçınılmalıdır.
- İçecekler tüketilirken kesinlikle pipet kullanımından uzak durulmalıdır.
- Ameliyattan sonra çok fazla yüksek sesle konuşulmaması gerekir.
- Devamlı ateş takibi yapılmalı ve 38 derece üzerine çıkan bir ateş durumunda en yakın doktora gidilmesi gerekir.
- Yemek yenirken az miktarlarda yemeğe dikkat edilmelidir.
- Ameliyattan sonra hastanın evde üç gün kadar dinlenmesi gerekir.
- Acılı ve fazla baharatlı yiyeceklerden belirli bir süre uzak durulması gerekir.
- Daha çok yumuşak olan çorba gibi gıdalar tercih edilmelidir.
Bademcik aldırmanın fazla zararı olmaz. Ancak diğer cerrahi işlemler gibi aynı riskleri içerir. Bu yüzden bademcik aldırma işleminin uzman bir doktor ve ekibi tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Buna rağmen özellikle lenf dokusuna bağlı olan bademciklerin buradan alınırken doktorun daha dikkatli olması gerekir. Buna dikkat edilmezse bölgede şişme, ağrı, kanama ve bunun gibi bazı komplikasyonlar olabilir.