Bademcik ameliyatı neden yapılır?
Bademcik ameliyatı hastanın bademciklerinin cerrahi bir operasyonla alınmasıdır. Gırtlağın iki tarafındaki küçük dokular badem şeklinde olmaları nedeniyle bademcik olarak anılırlar. Vücutta bağışıklık sisteminin en önemli kısımlarından olan bademcikler vücuda ağızdan giren virüs ve bakterilerden korur. Bazı kişilerde bademcikler bunu yerine getiremez ve hastalanır. Virüsler ya da bakterilerin etkisine giren bademciklerde şişme ve iltihaplanma oluşur. Bu durum hastada ateş, boğaz ağrısı ve halsizlik gibi belirtilere neden olur. Bademciklerinde iltihap meydana gelen kişiler doktor tavsiyesiyle antibiyotik kullanarak tedavi edilebilir. Fakat bazı hastalarda ilaç tedavisine rağmen bademciklerinde sürekli sorun çıkmaya devam eder ve bademcik ameliyatı yapılması kaçınılmaz olur. Devamlı bademcik iltihabı nedeniyle doktorlar kişiye bademcik ameliyatı olmalarını önerebilir.
Bazı durumlarda bademciklerde virüsler ve bakterilere bağlı enfeksiyon oluşabilir. Bunun etkisiyle boğazda yanma, yutkunurken ağrı ve hassasiyet, aynı zamanda baş ağrısı ve ateş gözlenir. Buna bademcik enfeksiyonu yani tonsillitis adı verilir. Bademcik enfeksiyonu geçirmiş olan pek çok kişinin bademcik ameliyatı olması gerekmemektedir.
Bademcik ameliyatı kararı verilirken göz önünde bulundurulması gereken etkenler ise;
- Son bir yılda ağır seyreden en az beş bademcik enfeksiyonunun olması
- Şiş olan bademciklere bağlı sıkça tekrarlayan kulak enfeksiyonu sorunlarının olması
- Solunum ve yutkunmayı güçleştiren derecede büyümüş bademciklerin olması
- Kişinin günlük yaşantısını durduracak boğaz enfeksiyonlarının olması
Bademcik ameliyatının nedenleri nelerdir?
- Bademcik ameliyatının yapılmasını gerektiren bazı önemli nedenler vardır. Bunlar;
- Kronik bademcik iltihabı sorunu yaşandığı zaman bademcik ameliyatının yapılması gerekebilir.
- Bademciklerin olması gereken boyuttan büyük olması halinde
- Bademciklerle alakalı olan başka sağlık sorunlarında bademcik ameliyatı yapılması gerekebilir.
Bademcik iltihabı toplumda çocuklarda yetişkinlere oranla daha çok etkili olmaktadır. Bunun nedenleri arasında bağışıklık sisteminin çocuklarda daha zayıf olması bulunmaktadır. Bu sorunlarda çocuklara önce ilaç tedavisi uygulanır. Ancak bu tedavi işe yaramadığında bademcik ameliyatı yapılabilir. Enfeksiyon nedeniyle bademcikler iltihaplanıyorsa bu durumda mutlaka ameliyat gerekli hale gelir.
Bir kişinin yıl içinde yedi defadan fazla bademcik sorunu yaşaması halinde, kişinin bademciklerinin alınması yoluna başvurulur. Bademcik ameliyatı yapılmasında nadiren etkili olan nedenler arasında bademciklerdeki kanserli dokunun belirlenmesidir.
Bademcik ameliyatının riskleri var mı?
Bademcik ameliyatında meydana gelebilecek riskler arasında her cerrahi girişimde olduğu gibi anestezi sorunu, bademciklerde ortaya çıkan şişlikler, ameliyat yapılırken bademciklerde kanama olması, bademciklerin iyileşme döneminde kanama ve ameliyat yapılırken ya da sonrasında enfeksiyon gelişmesi gibi riskler bulunur.
Bademcik ameliyatı nasıl uygulanır?
Bademcik ameliyatı 18 yaşı üzerindeki erişkinlerde tercihe bağlı olarak lokal anestezi ya da genel anestezi ile yapılır. Çocuklara yapılan bademcik ameliyatında genellikle genel anestezi uygulanır. Bademcik ameliyatının süresi normal olarak yarım saat sürer. Ancak bu süre hastanın anestezinin etkisinden kurtulmasına bağlı olarak 1-1,5 saati bulabilir.
Bademcik ameliyatı sırasında bisturi, koter, radyofrekans ile lazer gibi yöntemler kullanılabilir. Ameliyattan sonra hastanın durumuna göre 10 saat kadar gözetim altında tutulur. Eğer durumuyla alakalı herhangi bir sorun olmazsa hasta taburcu edilebilir. Hastanın başka sağlık sorunlarının olması halinde, bir gece hastanede gözetim altında kalabilir. Bademcik ameliyatı yapılan 3 yaşın altındaki çocuklar ise, genellikle bir gece hastanede kontrol altında tutulur.