Bademcik belirtileri nelerdir?
Bademcik rahatsızlığında belirtiler kendini üst solunum yollarında yaşanan sorunlarla kendini gösterir. Boğazın her iki yanında bulunan bademcikler, vücudun mikroplara karşı koruması görevini üstlenmişlerdir. Vücuda girmek isteyen bakterileri tutup, onlardan korunabilmek için antikor üretimi yaparlar. Çocukluk dönemlerinde bademciklerde yaşanan sıkıntılar daha kolay bir şekilde çözülürken, yetişkinlik döneminde bunun daha karmaşık çözüm yoları olmaktadır. Sıkça yaşanan bademcik sorunu varsa, bundan kurtulmak için ameliyatla alınmalarında herhangi bir sakınca yoktur. Vücut yapısı bademcikler olmadan da bakterilerden kurtulmak için, gerekecek maddeleri üretmeye devam edecektir. Bu nedenle sorun yaşatan bademciklerin ameliyatla alınması daha doğru olacaktır. Bademciklerde yuvalanmış mikroplara karşı, savunma mekanizmasının devreye girmesiyle meydana gelen iltihaplanma kendini değişik belirtilerle gösterir.
Bademcik belirtileri nedir?
Ateş: Hastalarda sabah erken saatlerde düşük olan ateş, akşam saatlerine doğru yükselir. Ateşle beraber baş ağrısı olması, cilt solgunluğu, halsiz hissedilmesi, üşüme, titreme ve huysuzluk gibi belirtiler görülebilir. Kendine has deri döküntüsü ve boğaz ağrısı olması bu belirtilere eşlik eden semptomlardır.
Kulak ağrısı ve iltihabı: Bademciklerde gelişmiş olan iltihap, kulaklara vuran ağrı olarak hissedilebilir. İlerleyen dönemlerde bademcikler tedavi edilmediğinde kulaklarda iltihaplanma yapabilir.
Nefes kokusu: Bademciğin bir başka belirtisi nefeste koku yapması ile ortaya çıkabilir. Boğaz ve ağzın temizliğine dikkat etmek son derece önemlidir.
Öksürük: Nöbetler şeklinde yaşanan kuru öksürük nöbetleri bademcik iltihaplarında sıkça görülür.
Nefes almada zorlanma ve genizden konuşma: Boğaz yolları bademciklerin iltihaplanarak şişmesinin ardından iyice daralacağından, üst solunum yollarında tıkanmalar meydana gelir. Hastada ağızdan nefes alma ve ses değişiklikleri görülür.
Yemek yeme zorlukları yaşanması: İltihaplanarak büyüyen bademcikler, ağız ve yutak kısmını daralttığından, hastalar yemek yerken zorlanma ve iştahsızlık yaşar.
Bademcik iltihabının tedavisi nasıl yapılır?
Bademciklerde meydana gelen iltihaplanmalar, tıbbi ilaç tedavileri ve iklim değişikliğiyle geçici bir iyileşme gösterse de, kesin tedavi yolu cerrahi yöntemlerin uygulanması ile olacaktır. Dengeli beslenme programı ve açık havada dolaşmak ta hastaya faydalı olacaktır. Bu rahatsızlığı yaşayan kişilerde hemofili hastalığı yoksa cerrahi müdahale ile bu sorundan kurtulmak, ileri dönemlerde daha ciddi sağlık sorunlarının yaşanmasını önleyecektir.