Bağ hastalıkları nelerdir?
1- ANTRAKNOZU HASTALIĞI
Asmanın bütün tüm yeşil kısımlarını hastalandırırsa da daha çok yeni sürgünlerde ve salkımlarda görülmektedir. Yapraklarda ilk olarak küçük lekeler oluşur, daha sonra bunların merkezleri gri, kenarları ise koyu kahverengiye dönüşür.Mevsim sonunda lekelerin orta kısmı genel olarak delinir. Sürgünlerde lekeler, açık kahverengi ve yuvarlaktır daha sonra lekeler uzayarak elips şeklini alır ve hafif şekilde çökerler. Lekelerin kenarlarında bulunan doku biraz daha kabarık koyu renkli, orta kısmı gri renklidir. Daha yaşlı sürgünlerde ortaya çıkan lekeler irileşir, orta kısmı çatlatıp çöküntü yaptığından dolayı kansere dönüşür. Tanelerdeki bu lekelere “Kuş Gözü” denilmektedir. Bu lekelerin merkez rengi gri olup, kırmızımsı kahve renkli bir kuşak ile çevrilmiştir. Bu lekelerin altında bulunan hücreler kurur ve sertleşir, çevredeki dokular gelişmeyi sürdürdüğü için bozuk şekilli bir tane oluşur.
Kış budaması yapılırken asmalar üzerindeki hastalıklı çubuklar seçilerek budanmalı ve bağdan uzaklaştırılarak yere dökülmüş olan hastalıklı bitki artıkları ile birlikte yok edilmelidir. Bağlar budandıktan sonra gözlerin henüz uyanmadığı dönemde kış ilaçlaması yapılmalıdır.
2- BAĞ KÜLLEMESİ
Hastalık asmanın yeşil organlarında görülür. Asma üzerinde beyaz pudra renginde bir görünüm olur. İlk zamanlarda hastalık genç yapraklarda pek fazla fark edilmez. Genel olarak yaprakların üst kısmında yağ lekesine benzer sarımsı ya da parlak lekeler görülür. Yaprak yaşlandıkça kenardan içe doğru kıvrılır. Sürgünler yeşilken hastalıklı olanlar siyaha yakın koyu kahverengi renk alır ve kışın bu lekeler kırmızımsı kahverengi bir renge dönüşmektedir. Salkımda hastalığa erken yakalanan taneler küçük kalır.
Budama artıkları bağdan mutlaka uzaklaştırılmalıdır. Toprak işleme iyi yapılmalıdır. Yaprak alma işlemleri dikkatli bir şekilde yapılmalı ve iyi bir havalandırma sağlanmalıdır. İlaçlama sürgünler 20-25 cm olduğunda birinci ilaçlama, çiçek sonrası ikinci ilaçlama, koruk döneminde üçüncü ilaçlama yapılır. İlaçlamalarda kükürtlü preparatlar kullanılmaktadır.
3- BAĞ MİLDİYÖSÜ
Hastalık asmanın yeşil kısımlarında görülebilir. Sürgünler 25 cm ulaştığında hastalık görülmeye başlar. Yaprakların üst kısmında sarımtırak renkli yağ lekeleri meydana gelir, alt kısmında da beyaz renkli mantar tabakası meydana gelir. Lekeler büyüdükçe ortaları kızarır ve dökülmeye başlar. Sürgünler üzerinde elips şeklinde lekeler meydana gelir. Şiddetli durumlarda sürgünler kurumaktadır. Çiçek salkımlarında mantar tabakası her yerini kaplayabilir, kısa zamanda kahverengiye dönüşdükten sonra kuruyarak dökülür. Olgun taneler hastalığa karşı daha az duyarlıdır. Taneler küçük iken hassas olup mantar tabakasından nedeniyle grimsi bir renk alır.
Budama artıkları araziden mutlaka uzaklaştırılmalı, yabancı otlarla mücadele edilmeli, aşırı sulamadan kaçınılmalıdır. İlk ilaçlamalar sürgünler 20-25 cm’e ulaştığı zaman yapılmalıdır. Diğer ilaçlamalar çiçek sonrası dönemden başlayarak havaların yağışlı geçtiği, nemin yüksek olduğu dönemlerde yapılmalıdır. İlaçlamalarda bakırlı preparatlar kullanılmalıdır.
4- KURŞUNİ KÜF HASTALIĞI
Hastalık bitkinin bütün yeşil kısımlarında görülebilse de daha çok salkım ve tanelerde zarara neden olmaktadır. Tanelerde ilk olarak 3–5 mm çapında yuvarlak pembemsi, kızıla yakın lekeler şeklinde görülür. Leke tanenin üzerinde büyür ve büyüdükçe rengi de koyulaşır. Parmakla bastırıldığı zaman hastalıklı kabuk etli kısmından kolaylıkla ayrılır. Daha sonra salkım ve taneler bir küf tabakasıyla kaplanır. Taneler çatlar, buruşur ve meşinleşmiş gibi bir görünüm ortaya çıkar.
Aşırı sulama ve gübreden kaçınılması gerekmektedir. Asmanın iyi bvir şekilde havalandırılması sağlanmalıdır. Hasat zamanında yapılmalı, asla geciktirilmemelidir. İlk ilaçlama, danelere ben düştüğü zaman yapılmalıdır. Hastalık seyrine göre 1-2 kez ilaçlama yapılmalıdır.
5- BAĞLARDA KAV (ESCA) HASTALIĞI
Hastalık gözlerin uyanmasından başlayarak gecikme gelişmesinde gerileme şeklinde kendisini gösterir. Genel olarak asmanın önce bir dalında başlar ve daha sonra diğer dallarına sıçrar. Yapraklar doğal yeşilliğini kaybedip zamanla sararır. Yaşlı yaprakların damar aralarında önce sarartı şeklinde açılmalar görülür. Daha sonra bu lekeler birleşir ve kızıl kahverengiye dönüşür. Daha genç yapraklar şeffaflaşır, salkım silker ve kuruyarak dalında asılı kalır.
Hastalık daha çok yaşlı asmalarda görüldüğünden dolayı hastalıklı, çok yaşlı, verimden düşmüş asmalar yerinden sökülüp geri kalan artıklar yakılmalıdır. Toprağı birkaç yıl dinlendirdikten sonra dikim yapılmalıdır.
6- BAĞLARDA KÖK URU HASTALIĞI
Hastalık, daha çok omcanın toprağa yakın kısımlarında ve kollarında görülür. Köklerde genel olarak ur oluşturmaz. Yaz ayı başlarında beyaz renkli ve yumuşak görünümlüdürler, yaz mevsimi sonunda kahverengine dönüşürler. Sonbaharda kuru ve odunsu bir yapıya bürünürler.
Ağır ve su tutma kapasitesi yüksek olan topraklarda ve kış ve ilkbahar donlarının yoğun olduğu yerlerde bağ tesisinden kaçınılmalıdır. Hastalık belirtilerini taşımayan sertifikalı fidan, çelik ve kalem kullanılmalıdır. Hastalıklı bitkiler sökülüp yok edilmelidir. Kimyasal ilaçlama şekli yoktur.
7- BAĞLARDA ÖLÜ KOL HASTALIĞI
Hastalık daha çok sürgünlerde görülmektedir. Sürgünün dipten itibaren üçüncü ya da beşinci gözüne kadar olan kısmında, lekeler ve çatlamalar görülmektedir. İlk olarak ortaları koyu siyah lekeler oluşur, daha sonra bu lekeler birleşerek siyah çatlak ve yaralar oluşturur.
Hasta sürgünler mutlaka dipten kesilmelidir. Budama artıkları kesinlikle asmanın altından uzaklaştırılmalı ve yakılmalıdır. Budamada temizlenmiş aletler kullanılmalıdır. Hasta asmalardan aşı kalemi alınmamalıdır. Budamadan sonra, gözler uyanmadan hemen önce kış ilaçlaması yapılmalıdır. Sürgünler 2–3 cm olduğunda birinci, sürgünler 8–10 cm olduğunda ikinci ve sürgünler 25–30 cm’yi olduğunda üçüncü ilaçlama yapılmalıdır.
8- SALKIM GÜVESİ
9- İKİNOKTALI KIRMIZIÖRÜMCEK
10- BAĞ MAYMUNCUKLARI VE ASMA HORTUMLUBÖCEĞİ
11- BAĞ THRİPSLERİ
12- BAĞ YAPRAK UYUZU
13- FİLOKSERA
14- BAĞ YAPRAK PİRELERİ
15- BAĞDA HAZİRANBÖCEKLERİ
16- BAĞ ÇADIRTIRTILI
17- ASMA AĞUSTOSBÖCEĞİ
18- BAĞ ÜVEZİ
19- ASMA GÖVDE ÇUKURLAŞMASI VİRÜSÜ görülen diğer hastalıklardır.