Bağırsak enfeksiyonu nedir?
Bağırsak enfeksiyonları bağırsaklarda bulunan yararlı bakteri ile mikropların, yanlış beslenme ya da virüsler nedeniyle bağırsakta iltihaplanmaya sebep olduklarında oluşmaktadır. İltihaplanmalar bağırsakta bulunan ince zarda oluşmaktadır. Enfeksiyon
oluşması çok sayıda sebepten kaynaklanabilir. Bağırsakta enfeksiyon oluşumu çocuklarda daha fazla görülmektedir. Yaz ve sonbahar mevsiminde bağırsaklarda enfeksiyon oluşumuna daha sık rastlanır. Alt yapısı düzgün olmayan yerlerde daha sık görülen hastalıklar arasında yer alır. Kişisel hijyene önem vermeyen insanlarda enfeksiyonlar daha sık yaşanır.
Bağırsak enfeksiyonu belirtileri nedir?
- Hastalığın sebebine bağlı olarak, farklı belirtiler yaşanabilir. Bazı hallerde şiddetli karın ağrısına, ishal ve kusma eşlik ederken, bazı durumlarda ise şiddeti daha az olan karın ağrısı ve ishal görülebilir.
- Midenin enfeksiyondan etkilendiği durumlarda ve mikrobik nedenlerin bulunması durumunda bulantı ile kusma meydana gelir.
- Bağırsakta şiddetli tahriş olması durumunda, dışkı sümüklü ve kanlı olarak görülür.
- Mikropların vücuda doğru ilerlemesi halinde, hastada yüksek ateş görülür.
- Tedavi edilmeyen ve ilerleyen durumlarda kusma ve ishalle vücutta sıvı kaybı yaşanması, böbrek yetersizliğine ve hastanın şoka girmesiyle, hayatı riske atabilen durumlardır.
Bağırsak enfeksiyonu nedenleri nedir?
Bakteri ve viral enfeksiyonlarından başka bağırsakları etkisi altına almış olan bazı hastalıklarda enfeksiyon nedeni olabilir. İrritabl bağırsak sendromu ile ülseratif kolit gibi hastalıklar bağırsaklarda iltihaba sebep olabilir. Çölyak hastalığı, kolon kanseri ve crohn hastalığı gibi hastalıklarda, bağırsaklarda da enfeksiyon meydana gelebilir. Bu sebeplerin dışında yanlış beslenme taktikleri ve gıda zehirlenmeleri de, enfeksiyon sebepleri arasında yer alır. Uygunsuz şartlarda bulunan gıdaların ve içme sularının tüketimi enfeksiyon oluşmasına zemin hazırlayacaktır. Bu nedenle gıdaların iyice yıkanmadan tüketilmemesi gerekir.
Bağırsak enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır?
Hastalarda meydana gelen semptomları ortadan kaldırmak oldukça önemlidir. Ancak bundan önce hastanın vücudunun kaybettiği sıvıyı ve elektroliti tamamlamak gerekir. Bu eczanelerde hazır olarak satılan şeker ve tuz karışımlarından oluşan eriyiklerle, tuzlu ayranla, maden sodası ve çay gibi içeceklerle sağlanabilir. Hastada yoğun kusma varsa, damardan serumla birlikte verilen sıvı ve minerallerle beslenmesi gerekir. Kusmayı durdurmak için gerekli tedavinin de yapılması gerekir. Hastalarda yaşanan ishallerin toksinlerden dolayı kaynaklanması halinde, ishalin kesilmeden bir süre devam etmesine izin vermek, bu toksinlerden kurtulmaya yardımcı olur. Bakteriler ve virüslerin vücutta ilerlemesini ve üremesine engel olmak amacıyla antibiyotik tedavisine başlanabilir. Uygun olan bir şekilde tedavi edilmeyen hastalarda enfeksiyonlar, ölüme kadar gidebilecek bir süreç yaşanmasına neden olabilir. Sağlıklı günler dileğiyle..