Bahar yorgunluğu neden olur?
Bahar yorgunluğunu bahar ayları geldiğinde pek çok kişi yaşamaktadır. Kişilerde halsizlik, uyku düzensizliği, yorgunluk, dikkatsizlik ve asabiyet gibi etkiler göstererek oluşan bir durumdur. Bu yakınmaların bahar yorgunluğu belirtileri olduğu söylenebilir. Ancak bazı hallerde başka fiziksel ve ruhsal sorunların bir belirtisi olarak ta ortaya çıkabilir. Bunların 2 haftadan daha fazla sürmesi durumunda, uzman bir doktora gidilmesi gerekir. Çünkü bahar yorgunluğu nedeniyle oluşan depresyon tedavi edilmediği takdirde tekrarlama riski vardır. Baharla beraber sabahları kalkıp, işe gitmek birçok kişi için zordur. Yataktan kalmakta zorlanır, gün içinde keyifsiz olurlar, bitkin ve sıkıntılı bir süreç geçirirler. Bu belirtiler genellikle bahar yorgunluğunun yaşandığını gösterir. Bunlar her mevsimin başında yaşanabilecek ruhsal ve bedensel belirtilerdir.
Bahar yorgunluğu neden olur?
Bahar aylarında gelince metabolizma bu değişime ayak uyduramadığı için bu belirtiler yaşanır. Kış aylarında yavaşlamış olan metabolizma baharın gelmesiyle birlikte değişime ayak uydurmakta zorlanır. Havanın ısınması nedeniyle kişilerde duygusal iniş çıkışlar, iştahsızlık, uyku sorunları, yorgunluk, eklemlerde ağrı ve yorgunluk gibi belirtiler oluşur. Bu sürede beslenmeye dikkat edilmemesi, uykusuzluk, yetersiz vitamin almak, kansızlık, adaptasyon, dikkat azalması gibi etkenlerde bahar yorgunluğunun daha uzun sürmesine sebep olur. Bahar yorgunluğunda havadaki elektrik yüküyle pozitif ve negatif iyon artması sinirleri etkilediği için, stres seviyesi de yükselir. Bunda hormonal değişimlerde etkili oluyor. Çevre kirliliği, alkol alışkanlığı, mide yanması ve düzensiz beslenme gibi etkenlerde buna yardımcı olur. Sonuç olarak bahar yorgunluğu ile karşı karşıya kalınır.
Bahar yorgunluğunda kişinin ruhsal yapısı nasıl etkili olur?
İnsanlar havanın güneşli olduğu dönemlerde kendilerini daha enerjik, dinç, canlı ve pozitif hisseder. Bu etkiyle iş yaşamında bile konsantre olamaz, dikkat toplamakta başarısız olabilir, enerjilerini aktaramazlar. Kişiler ruhsal yapıları gereği, yaşamlarında farklı bedensel tepkiler olabilir. Bahar yorgunluğunun 2 haftadan fazla sürmesi, insanların aile, iş ve sosyal yaşamlarını etkileyebilen olumsuzluklara sebep olabilir. Bu sorun kalabalık ortamlarda yaşayanlarda, yoğun iş temposunda çalışanlarda daha yoğun hissedilmektedir. Bahar yorgunluğu yaşamamak için enerjinin doğru kullanılması gerekir. Kendinize yeteri kadar dinlenme fırsatı vermelisiniz. Uyku düzensizliğine dikkat etmelisiniz. Bu kişiler bahar yorgunluğu belirtilerini daha yoğun yaşar.
Bahar yorgunluğunu azaltmak için ne yapılmalıdır?
- Beslenmede belli bir düzen kurulmalıdır. Dengeli ve yeterli bir düzeni oluşturulması insanları daha dinç yapacaktır. Sabah kahvaltısını atlamadan, mümkünse hafif yiyeceklerle yapmak gerekir.
- Öğünlerdeki düzensizlik, açlık sürelerinin uzaması kan şekerinde düzensizliğe iniş çıkışlara sebep olacağından, bahar yorgunluğu daha fazla etkili olur. Bu yüzden öğünler az ve sık olacak şekilde düzenlenmeli, ana öğünlerin arasında ara öğünler olmalıdır.
- Her gün düzenli bir şekilde yarım saatlik tempolu yürüyüşler yapılmalı.
- Öğlen yemeği et ağırlıklı beslenme düzeninde, akşam yemekleri sebze ağırlıkla beslenme düzeninde olmalıdır.
- Dolaşım sorunlarının olmaması için bol su içilmelidir. Bu vücudun toksinlerden kurtulmasını sağlar.
- Her gün tüketilecek çay, kahve gibi kafein içerikli içeceklerin oranına dikkat edilmelidir. Bunların fazla tüketilmesi kalp çarpıntısı, su kaybı gibi olumsuz etkiler yapacaktır. Bu içeceklerin yerine yeşil çay gibi bitki çayları içilmelidir.
- C vitamini oranını arttırmak için yeteri kadar sebze ve meyve tüketilmelidir.
- Uyku düzenine kesinlikle dikkat edilmeli. Uykusuzluk, düzensiz uyuma insanların kendisini yorgun hissetmesine sebep olabilir. Gün içinde 6-8 saat uyku düzeni sağlanmalıdır.
- Magnezyum ve çinko yorgunluğun azaltılması için etkilidir. Bu yüzden gün içinde belli oranlarda fındık, ceviz, muz gibi yiyecekler tüketin.
- Hamur işi, tatlı ve nişastalı yiyeceklerin azaltılması gerekir. Bu besinler kan şekerini hızlı bir şekilde azaltacak ve yükseltecektir. Bunların yerine kan şekerini düzenleyici kepekli yiyecekler ve posalı gıdalara yer verilmelidir.