Bakü neresidir?
Azerbaycan’ın başkenti olan Bakü; “Bad-ı Kübra” yani “Rüzgarlar Şehri” tanımından ismini almış, Hazar Denizi kıyısındaki ticaret ve kültür merkezi olma özelliğini de taşıyan bir şehirdir. Kafkaslar bölgesinin en önemli merkezlerinden biri olan Bakü, aynı zamanda bir liman kentidir. Bakü, Hazar Denizi’nin en önemli limanlarından biri, hatta belki en önemlisidir.
Yüzölçümü 2130 km2, nüfusu 2,122 Milyon olan Bakü, “rayon” adı verilen 11 tane idari bölgeyi içerir. Bu bölgelerin isimleri şu şekildedir:
- Nizami
- Binegedi
- Karadağ
- Nesimi
- Hatai
- Yasamal
- Sabuncu
- Sebail
- Surahanı
- Nerimanov
Bu idari bölgeler arasında yüzölçümü en fazla olan bölge 1080 km2 ile Karadağ olup, kilometrekarete düşen insan sayısı itibaryla nüfus yoğunluğu en fazla olan bölge ise 20970 ile Nesimi’dir. Nesimi’nin yüzölçümü 10 km2’dir.
Bakü’de yaşayan halkın %90’dan fazlası Azeriler’dir. Rus, Ukraynalı, Tatar gibi milletlerden bir azınlık grup da geri kalan %10 kadarlık kısmı kapsamaktadır. Halkın dini yine %90 oranında İslamiyet olmakla birlikte, Yahudilik, Hristiyanlık gibi dinlere mensup küçük bir grup da mevcuttur. Konuşulan dil ise Azerbaycan’ın resmi dili olan Azerice’dir. Ancak, halkın önemli bir kısmı ikinci dil olarak Rusça’yı da bilmektedir.
Bakü, ekonomisini, petrole dayalı kurmuş bir ülkedir. Uluslarası taşımacılık ve turizm de önemli gelir kaynaklarından biridir. Petrol ihracatçısı bir ülke durumunda olan Azerbaycan için önemli bir gelişme olan Bakü- Tiflis- Ceyhan (BTC) Petrol Hattı ile Bakü yakınlarındaki Sangaçal’dan gelen petrol Türkiye’deki Ceyhan deniz terminaline taşınmaktadır. Bu petrol hattı Azerbaycan’dan çıktıktan sonra Gürcistan ve Türkiye üzerinden geçmekte olup, tamamı yer altındadır. Bakü- Tiflis- Ceyhan Petrol Hattı’nın toplam uzunluğu 1768 km’dir. Bu uzunluğun 1076 km’lik kısmı Türkiye üzerindedir.
Bakü büyük şehirlerden en önemli beklenti olan ulaşım seçeneklerinin zenginliği kriterini yüksek oranda karşılayan bir şehirdir. Zira, şehirde uçak, otobüs, gemi gibi uluslararası seçenekler ile şehirdışı ve yurtdışı ulaşım imkanları ve metro, tramvay, otobüs, minibüs, tren gibi şehiriçi ulaşım imkanlarının da hepsine sahiptir.
Bakü, fiziki görünüm olarak tezatları içinde barındıran bir şehirdir. Zira, geniş, temiz, ferah şık caddeler kadar dar, pis, kalabalık dar sokaklar; şık, modern, görkemli yeni binalar kadar tarihi binalar, bakımsız eski binalar gibi birbirine tamamen zıt görünümleri Bakü’de yanyana görmek mümkündür.
Bakü turizm ve ticaret merkezi olmanın yanısıra aynı zamanda önemli bir eğitim ve kültür merkezidir. Şehirde birçok devlet (Bakü Devlet Üniversitesi gibi) ve vakıf üniversitesi (Bakü Kafkas Üniversitesi gibi) mevcuttur. Şehirde tiyatro, opera, sinema gibi sanat dallarına dair gösterimlere de ilgi çok yoğundur. Özellike tiyatro alanında yatırımlar çok fazla olup, Devlet Akademik Milli Dram Tiyatrosu, Devlet Müzikal Komedi Tiyatrosu, Devlet Kukla Tiyatrosu, Devlet Rus Dram Taiyatrosu gibi birçok tiyatro binası bu şehirdedir.
Bakü’de turistik açıdan görülmesi şiddetle tavsiye edilen yerlerden bazıları şunlardır:
- Türk Şehitliği
- Eski Şehir (Old City)
- Şirvan Şahlar Sarayı
- Kız Kalesi
- Nizami Müzesi
- Baku Cyristal Hall (2012 Erovisyon Şarkı Yarışması için yapılan ve bu yarışmanın gerçekleştiği bina)
- Bakü Hayvanat Bahçesi, vb.