Balıklar nasıl ürer?
Balıklar temel olarak iki farklı şekilde üremektedir ki, ilk grup biyolojik sınıf olarak zaten balık değil memelilerdir. Suda yaşayan memeliler, tıpkı karada yaşayan tüm memeliler gibi doğurarak üremektedir. Balinalar ve yunuslar denizde yaşayan memeliler olduğundan, karada ya da havada yaşayan akrabaları gibi doğurarak üremektedir. Diğer balık türlerinin oldukça büyük bir bölümüyse yumurtlayarak üremektedir ve her balık cinsinin farklı bir yumurtlama döngüsü vardır. Çoğu balık türünde ürüme faaliyetlerinin başlamasıyla birlikte renk değişimi gözlemlenir ve erkek balıklar dişilere bir takım sinyaller göndererek çiftleşme çağrısında bulunur.
Balıkların üremesi dişi ve erkeğin senkronize bir şekilde çalışmasıyla olur ki bu işlem, döllenmenin suda gerçekleşmesini sağlar. Erkek ve dişi balık çeşitli yöntemlerle birbirlerine sinyaller göndererek çiftleşme çağrısında bulunurlar ve bu aşamadan sonra da dişi balık yumurtalarını suya bırakır. Dişi balığın yumurtlamasından sonra erkek balık vakit kaybetmeden spermlerini yumurtaların üzerine boşaltır ve böylece döllenme işlemi tamamlanmış olur.
Bilimadamları balıkların üremesiyle ilgili araştırma yaptıkça birçok balık cinsinin oldukça ilginç üreme yöntemlerine sahip olduğunu keşfetmiştir. Erkek balığın spermlerini suya bırakmasıyla birlikte yumurtaların döllenmesi, bazı balık cinslerinde dişi ve erkeğin belirli bir süre boyunca ortak çalışacağı dönemin de başlangıcı olmaktadır. Balık cinsleri kendi aralarında oldukça farklı yöntemler kullanarak iletişim kurar ve çiftleşme için ideal koşulun oluşmasını bekler.
Bazı balık cinslerinde erkekler döllenme işleminden önce deniz tabanında veya çeşitli oyuklarda yumurtalar için uygun bir yuva hazırlamaktadır.Böylece dişi yumurtalarını erkeğin daha önceden hazırladığı bu korumalı alana bırakır ve erkek balık da yumurtaları burada döller. Bu şekilde döllenen yumurtalar gelişene kadar erkek ve dişi ortaklaşa çalışarak yumurtalarını diğer deniz canlılarından koruyabilmektedir. Erkek ve dişi balık her ne kadar koordine olarak dölleme işlemini mümkün olduğunca güvenli bir şekilde geliştirse de, denizlerin veya okyanusların iç akıntıları nedeniyle birçok yumurta da su içerisinde dağılır.
Dişi balıkların yumurtalarını suya bırakmasından sonra erkek spermlerinin bu yumurtaları döllemesi ise başlı başına hayret verici bir olaydır. Yaklaşık olarak 3 milimetre çapındaki dişi yumurtaları döllendikten sonra hücre içerisinde bölünerek çoğalma evresi başlar. Bu aşamada yumurtanın gelişimini tamamlaması, balık cinsine göre değişim göstermektedir.