Balkabağının faydaları nelerdir?
Balkabağı yemeğinden, çorbasına ve tatlısına kadar çeşitli yemeklerde kullanılan ve severek tüketilen bir meyvedir. İçerindeki bol miktarda bitkisel lifle birlikte balkabağı, demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum gibi minerallere de bol miktarda sahiptir. Mutfaklarımızda en fazla tatlı yapımında kullanılır. Ayrıca içindeki çekirdekleri kuru yemiş olarak tüketilir. Balkabağının insan sağlığına faydaları geçmişten günümüze kadar insanların ilgisini çekecek kadar etkilidir. Tarihte yaşamış olan Bergamalı hekim Galen ve Buharalı Türk hekimi İbni Sina yazmış oldukları kitaplarda balkabağının faydalarına değinmiştir. Kitaplarda bahsedilen ve balkabağının en önemli faydası arasında gösterilen etkisi, kanser hücreleriyle savaşan bir yiyecek olduğudur. Balkabağının kış aylarında bol miktarda tüketilmesi gerekir. Balkabağı sağlık açısından doğal bir antioksidan ve düşük kalorili bir lif kaynağıdır.
Balkabağının faydaları
Balkabağı içeriğinde yüksek oranda beta karoten barındıran bir meyvedir. Beta karoten deriyi ve vücuttaki ağız gibi boşlukları döşeyen dokunun yenilenmesinde ve onarılmasında gerekli olan bir vitamindir. Ayrıca bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamak için beta karoten gereklidir. Bağışıklık sisteminin sağlığı kanser dâhil diğer hastalıklardan korunmaya yardımcı olmaktadır. Vücutta meydana gelen iltihapların kısa sürede iyileşmesini sağlar. Ayrıca mineral yönünden zengin bir besin kaynağı olduğundan, çocuklarda kemik gelişimini sağlıklı bir şekilde etkileyen ve insanlarda kansızlığı önleyen etkileri bulunmaktadır. Balkabağı en güçlü antioksidanları içinde bulunduran zengin bir besin kaynağıdır. Antioksidanlar vücudun paslanmasını önleyici etkileri olan maddelerdir. Birçok kronik dejeneratif hastalığa karşı koruyucu etkisi bulunmaktadırr. Alzheimer, kanser türleri ve erken yaşlanmaya karşı çok etkili bir savunma aracıdır. İçeriğinde olan beta karotenin antioksidanlarla birleşmesi nedeniyle göz ve beyin sağlığını korumaya yardımcı olur. Bu etkisini içeriğindeki zengin miktarda A vitaminiyle de sağlamaktadır.
Balkabağının yapısında şeker bulunmasına rağmen, kalorisi düşük olduğundan şeker hastalarının tüketmesinde bir sakıncası olmayan besindir. İçeriğinde olan zengin lif oranıyla besinlerden alınmış toksinleri ve vücuda zararlı olan yağları emerek, kanda olan zararlı yağ oranının yani kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Ayrıca lifler bağırsaklardan su çekmesi etkisi gösterdiğinden, bağırsak hareketlerini düzenleyeni etkisi vardır. Bu etkiyle beraber toksin giderici etkisinin bir arada olması bağırsak kanserinden korunmaya yardımcı olur. Ayrıca bol miktarda tüketilecek balkabağının lif oranı, kilonun korunmasına yardımcı olur. Balkabağının 100 gramda 26 kalori bulunmaktadır. Bunun yanında kolesterol ve doymuş yağ yoktur. Hemoroid ve kabızlık sorunları olanlara özellikle tavsiye edilmiş bir besindir.
Balkabağı kozmetik sanayinde üretilen kremlerin yapımında tercih edilen ve kullanılan bir üründür. İçeriğindeki beta karotenin etkisiyle cildin yenilenmesinde, lekelerin azaltılmasında ve cildin serbest radikallerden korunmasına yardımcı olur. Cildinizin yumuşak ve canlı bir görünümde olması için balkabağı sıkça tüketilmelidir.
Günlük tüketiminde bir su bardağının üçte biri kadar balkabağı yemek, vücudun günlük ihtiyacı olan çinkonun % 30 unu karşılamaya yeter. Çinko saçların dökülmesini önleyen bir mineraldir. Ayrıca prostat büyümesi sorunu yaşayan ve kemik erimesi başlangıcı olanlarda balkabağı tüketmeyi ihmal etmesinler.
İçeriğinde olan zea xanthin adlı antioksidan sayesinde, ultra viyole ışığın gözde süzülmesine yardımcı olmaktadır. Bu etkisi ilerleyen yaşlarda meydana gelecek ve körlüğe sebep olabilecek makuler dejenerasyon rahatsızlığının önlenmesi için kullanılmaktadır.