Balkonda nasıl sebze yetiştirebilirsiniz?

sebzeGünümüz yaşam koşullarında çoğumuzun bahçesi yoktur. Bu nedenle herkesin yeşile özlem duyması oldukça doğaldır. Artık eskiden olduğu gibi sebze ve meyvelerde istediğimiz lezzeti de yakalayamıyoruz. Belki çoğumuza kendi bitkilerimizi yetiştirmek biraz hayal gibi gelebilir. Ancak bir balkonunuz varsa, burasını mini bir bahçe gibi düzenlemeniz, özlem duyduğunuz lezzetleri tatmanız mümkün olabilir. Balkonunuzda sebze yetiştirmeyi isterseniz önerilerimize kulak verebilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri tek tek ele alalım.

Saksı ve toprak seçimi

Balkonda yetiştirilecek sebzeler için tercih edeceğiniz saksıların öncelikle balkonun şekline uygun olmasına özen göstermelisiniz. Birden çok sayıda sebze yetiştirmeyi düşünürseniz, saksıları da buna uygun sayıda almalısınız. Balkonun şekline göre yuvarlak, oval, kare, dikdörtgen gibi şekillerde saksılar tercih edebilirsiniz. Saksılardan fazla suyun dışa akmasını sağlamak için, saksıların alt kısımlarında deliklerin olması gerekir. Eğer satın aldığınız saksıda delik yoksa bunu kendiniz açın. Bunun dışında saksı seçiminde ahşap, plastik ya da toprak saksılardan yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

Bitkiler için toprak seçiminde ise, toprak karışımlarını tercih etmeniz gerekir. Tek çeşit toprak seçimi yaparsanız, zamanla toprağınız sıkışacaktır. Bu yüzden bitki kökleri sıkışır, bitkinin suyu alamaz ve havayı alamaz duruma gelebilir. En ideal olanı toprak, kum ve gübre karışımıdır. Bir de toprakta daha önceden bitki yetiştirilmemiş olması gerekir. Toprağı saksıya koyarken faza sıkıştırmamaya özen gösterin. Eğer sıkı yerleştirirseniz, bitkinin kökleri rahat ilerlemez ve düzgün beslenemez.

Tohum, fide ekiminin yapılması ve çimlenme

Çoğu sebzeyi tonumdan yetiştirebilirsiniz. Ancak biber, domates, patlıcan gibi sebzeleri ekmek istiyorsanız, bunları fide halinde almanız daha iyi olur. Fide şeklinde olan bitkilerin kök kısımları 2 cm içeride kalacak biçimde dikilmesi yeterli olur.

Tohum şeklinde bitkileri dikecekseniz doğrudan ekim yapabilirsiniz ya da çimlendirme tercih edebilirsiniz. Çimlendirme özellikle mısır, bezelye, fasulye gibi iri tohumlu olan bitkiler için uygun olur. Tohum olarak ekim yaparken, tohumların üstünü örtecek toprağın miktarı en çok tohumun boyutlarının bir buçuk katı kadar olması gerekir. Aksi halde toprağı fazla olursa, çimlenme oranı düşük olur.

Işık ve sulama

Ekim yaptıktan sonra toprağı nereye yerleştireceğini çok önemlidir. Bitkilerin çoğu fazla ışık ister. Ancak güneşin onları yakmaması gerekir.

Sulama da dikkatli yapılmalıdır. Ekim yaptığınız ilk aşamada bile yanlış sulama nedeniyle tohumların toprağın üzerine çıkmasına neden olabilirsiniz. Yanlış sulamayla dikilen fidelerin kökleri de toprağın yüzeyine çıkabilir. Bu yüzden sulamada fısfıs şişeleri kullanmanız daha uygun olur. Bitkiden bitkiye sulama düzeni de farklı olur. Ancak dikimin hemen ardından ve tohum çimleninceye kadar düzenli şekilde sulama yapmanız gerekir.

Gübreleme

Saksıda yetiştirilen bitkilerin toprağındaki besinler tükendiği için bitkilerin verimleri de düşer. Bunun dışında bitkilerde mineral azlığı nedeniyle hastalıklar olabilir. Bu yüzden 2 haftada bir gübreleme yapılmalıdır. Gübre tercihinizde organik gübre almanızı tavsiye ederiz. Ancak evinizde kendi organik gübrenizi de yapabilirsiniz. Evsel bitkisel atıkları bunun için kullanabilirsiniz. Bir toprak kabın içerisinde bu atıkları düzenli olarak karıştırarak, 3-4 ay içinde kendi organik gübrenizi yapabilirsiniz. Bunun kötü koku veren bir süreç olduğunu belirtelim. Bunun için daha pratik bir yöntem de uygulayabilirsiniz. Sebzeleri ayıklarken atılan kısımlarını, salata yaparken salatalıkların kabuklarını, marulun dış kısımlarını, bezelye kabuklarını yani yeşil olan her şeyi blenderden geçirin. Püre haline gelen bu karışımdan saksıdaki toprakların üzerine koyun. Bunu daha iyi verim almak için, biraz toprakla karıştırın. Büyüyen olgunlaşan sebzeleri toplarken, bitkinin dallarına zarar vermeyin. Asılarak kopmayan sebzeleri bahçe makasıyla kesmeyi tercih edin.

Bir Cevap Yazın