Bambu ağaçlaşan ot hangi özelliklere sahiptir?
Bambu iki binli yılların oldukça ekonomik ve her alanda rahatlıkla kullanılabilen bir bitkidir. Bambu, Poaceae familyasından olan Bambusoideae alt familyasına ait olan uzun, ağacımsı otların genel adıdır. Asya yerlileri bu çok yönlü bitki için “ağaçlaşan ot” demektedir. Tropik ve subtropik alanlardan ılıman iklim kuşağına kadar yayılan bambu bitkisinin, sayıca ve çeşit zenginliği açısından en bol olduğu bölgeler Asya’nın güneydoğusuyla Hint Okyanusu ve Büyük Okyanusta bulunan adalardır. Deniz seviyesinden itibaren, beş bin metreye kadar görülür. Güney Avrupa iklimine de uyum sağlayan bir bitkidir.
Bambunun içinde hava boşluğu olan odunsu gövdeleri, kalın bir toprakaltı gövdesinden çıkan dallanan demetler halinde büyümektedir. Bunlar genellikle toprağın üzerinde yayılıp gelişir ve yoğun bir örtü meydana getirir. Bu sapların uzunluğu ise, 10-15 cm’den başlayarak 40 metrenin üzerine kadar çıkabilir. Bambunun gövdesi kabarık düğümlü olur. Her düğümden diğer düğüme uzanan bir kın bulunmaktadır. Şeritsi olan yaprakları saplı olur ve dallarından çıkar. Bu bitkiyi batı ülkeleri yeni tanıyarak, geleceğin bitkisi olarak tanımlıyorsa da, bambu Asyalı insanlar yeni olmayıp, yüzyıllardır değerini korumuş olan eşsiz bir nimettir.
Bambu hafif, esnek ve dayanıklı olduğundan mobilya ve ev eşyası yapımında, balık oltası yapımında, yapı malzemesi ve bitki desteği olarak çok kullanılır. Ayrıca süs bitkisi ve toprak kaymalarını önlemek amacıyla yetiştirilir. Bunun yanında gıda sanayi, sağlık sektörü, kimya sanayi, ilaç sanayi, inşaat sektörü ile mühendislik alanlarında yararları vardır. Mikropları ve bakterileri yok edici, ateş düşüren ve astımı hafifleten ilaçların yapımı için kullanılan kimyevi bileşikler bambuda elde ediliyor.
Bambunun kendisinde stabil olma özelliği bulunmaktadır. Lif demetleri beton bir direğin iki katı kadar ağırlığı taşıyabilir. Bu yüzden Asya ülkelerinde ev ve köprü yapımında çok kullanılır. Bambu malzeme bilimiyle uğraşanlar için ideal bir örnektir. Özellikle son yıllarda hakkında araştırmalar yapılan kompozit malzemeler sınıfında yer almaktadır. Kompozit malzemelerde olan ana prensip hafiflik ve dayanıklılığın birleştirilmesi bambuda çok mükemmel bir şekilde elde edilmiştir. Bambunun içinin boş olması kullanılan malzemeyi daha hafifleştirmiş, ancak mukavemet gayet iyi olmuştur. Bunun esnek olması, darbelere karşı enerji depolayabilmesine ve kolay kırılmamasına neden olmaktadır.