Başarılı girişim için sizde olması gereken 7 şart nedir?
Kendinizin ne kadar girişimci olduğunu düşünüyorsunuz? Kıstas ölçülerinin ne olduğunu merak ediyorsanız, sizlere 7 adet özellik sunuyorum. Eksiklerinizi görün, elinizdekilerin de farkına varın ve geliştirin diye.
7 özellik…
- Azim: Azim her şey için önemli. Girişimci için ise daha önemli. Başarılı bir girişim için sönmeyen bir azmin varlığının olması lazım. Eğer bir iş üzerinde ilk olumsuzluklarda pes eden bir karakteriniz varsa, bu girişimciliğinizin zayıf olduğunun göstergesidir. Girişime atılmadan önce bu konuda bir çalışma yapmanızda fayda var. çünkü girişim esnasında bir değil, bir çok kez başarısız veya olumsuz durumlarla karşılaşacaksınız.
- Tutku: Girişimcilerin en büyük tutkusunun ne olduğunu sanıyorsunuz? Para kazanmak mi? aslında tam olarak durum bu değil. Tutkuları kendilerini gerçekleştirmek, üretmek, yaşatmak, dinamik bir hayatı hedeflemek, öğrenmek ve her zaman müşterilerine en iyisini sunak, onlara çözüm üretmektir. Sizin girişimcilikte tutkunuzun para mı, yoksa daha farklı değerler mi olduğunu hemen öğrenin.
- Belirsizlikle Mücadele: Eğer belirsizlikler karşısında strese giriyor ve hareket edemiyorsanız, eksikliklerin üzerine gidemiyor, sinirleniyor, pes ediyor, korkuyorsanız, girişimci bir profile sahip değilsiniz. Bunları kontrol etmeniz ve belirsizliğe karşı kendinizi kontrol edebilmeniz gerekir.
- Vizyon: İşinizle alakalı bir vizyonunuz yoksa, girişimciliğin ne olduğunu anlamamış olabilirsiniz. Fark yaratmak, yol almak için bir vizyona sahip olmanız, sektörünüzde görülmeyenleri fark ederek, çözüm üretmeniz gerekir.
- Güven sorunu: Başarıya inanmamak, kendine inanmamak, pes etmek, gitmek, hayallere küsmek, yorgun düşmek, kaygılarla kendi kurmak istediğin dünyaya girmeden, çıkmak, bunlardan Allah sizleri korusun. Güvenin ve yola öyle çıkın!
- Esneklik: Girişim sırasında analiz yapmanız önemli bir durum. Bir şeyi denediniz ancak, sonuç alamdınız. Bunda ısrar etmek yerine yeni çözümlerin ne olabileceğini düşünüp, yeni yollar denemeniz gerekir.
- Teorilere inanmamak: Girişimin başarılı olması için çok fazla teorisyen olmanız, zarralı bir durumu ifade eder. Agresif bir şekilde risk unsurunu benimsemeniz gerekli. Korkmamak, bu yolda başarılı olmak için yeter.