Başarılı ilişki kurmanın formülü nedir?
İlişki; iki ya da daha fazla birey arasında karşılıklı rollerin icrasını gerektiren bağlı olma haline verilen genel bir isimdir. İlişkiler; duygusal ilişkiler, ekonomik ilişkiler, sosyal ilişkiler, formal ilişkiler gibi birçok farklı türe ayrılabilir. Ancak, içeriği ve kapsamı ne olursa olsun ilişkilerde başarıyı yakalamanın formülü ortaktır. Bu formülün bileşenleri ise şu şekilde özetlenebilir:
Karşı tarafı tanıyın. İlişkilerde en önemli hususlardan biri karşı tarafı en iyi şekilde tanımaktır. Bilinmezliğin söz konusu olduğu hiçbir alanda başarıyı yakalamak mümkün değil iken, bir ilişkide başarı beklemek rasyonel değildir. Eşiniz; iş arkadaşınız; dostunuz; aileniz, her kim olursa olsun, karşı tarafı tanıdığınızdan emin olun. Neleri sever, nelere sinirlenir, nelere önem verir, nelere hiç değer vermez gibi bizim tavır ve tutumlarımızda da dikkat etmemiz gereken özellikler bilinmeli, bu özellikler söylemlerimizde ve davranışlarımızda göz önünde bulundurulmalıdır.
Karşı tarafı dinleyin. Boşanmak üzere olan eşlerin en sık kullandığı söylemlerden biridir: “Konuşamaz olduk; ikimiz de aynı anda konuştuğumuz, kesinlikler birbirimizi dinlemediğimiz için hiçbir konuda çözüm üretemez olduk.” Karşı tarafı dinlemediğiniz sürece, çözüm beklemek hayalcilik olur. Zira, dinlememek, bilmemeyi, empati yapamamayı beraberinde getirecektir. Bilinmezlik yapamamazlığa; empati yapamamak ise hoşgörüsüz olmaya sebebiyet verecektir. Bunlar da doğal olarak ilişkilerde sonun başlangıcı anlamı taşımaktadır. İlişkilerin her türlüsünde başarı, kesinlikle iyi bir dinleyici olmaktan geçer.
Karşı tarafı anlayın. Empati tüm sosyal platformların sihirli anahtarı gibidir. Zira, empati hoşgörüyü; hoşgörü anlayışı; anlayış ise çoğu zaman uzlaşmayı temin etmektedir. Her konuda ve her koşulda sadece sizin haklı olmanız mümkün olmadığına göre; ne zaman ve ne konuda sizin haklı; ne zaman karşı tarafın haklı olduğunun tespitini yapmak, ancak sağlıklı bir şekilde empati yapabildiğinizde, karşı tarafı anlayabildiğinizde mümkün olacaktır.