Bebeğin gazı nasıl çıkartılır?
Ebeveynlerin hayata dair en büyük zaferlerinden biri bebeklerin gazını çıkartabildikleri andır. Anne-baba olanlar bilir ki, kendilerini bunun kadar mutlu eden olay azdır. Bebekler, gerek emzirme, gerek biberon yolu ile beslenirken, gıda ile birlikte içlerine hava da çekerler. Bu hava, beslenme bittikten sonra bebeklerde gaz ve dolayısıla sancı oluşumuna sebebiyet verir. Her bebeğin en büyük sıkıntılarından biri bu gaz sancısıdır. Dolayısıyla annelerin ve babaların da önemli bir derdi haline gelmektedir.
Bebeklerin uygulanacak bazı teknikler ile gazlarının çıkartılması aslında sanıldığı kadar zor değildir.
Bebeğin tek kol üzerine sırt üstü yatırılması: Bebeği sağ ya da sol kolunuz üzerine yatırın. Baş kısmının biraz yukarıda kalabilmesi için kolunuzu hafif yukarıda tutun. Boşta kalan eliniz ile bebeğin sırt bölgesine hafif hafif daireler çizerek masaj yapın. Arada biraz durup parmaklarınızın ucu ile hafif hafif darbeler şeklinde sırt bölgesine vurun, sonra yine daireler ile masaja devam edin.
Bebeğin omuz bölgesine yatırılması: Bebeğinizi başı omzunuza gelecek şekilde dik tutun. Siz de hafif tempo ile oda içinde gezinirken bir yandan dabebeğinizin sırtına hafif hafif vurun. Aralarda dairesel masajlar uygulayın.Sonra yine hafif hafif vurmaya devam edin.
Bebeğin yan tutup havaya kaldırılması: Bebeğinizi beslenmeden sonra yan yatırır gibi tutun, sarsmadan dikleştirin. Bu hamle sırasında bebeğinizin ilk gazını rahatlıkla çıkardığına şahit olacaksınız.
Bebeğin yan yatırılması: Bebeği kucakta veya elde tutmaya engel bir durum söz konusu ise bebeğinizi düz bir zemine yan yatırın. Sırtına dairesel masajlar yaparak gazını çıkarmasını sağlayın.
Bebek sahibi olmak birçok insanın hayalidir. Ancak, anne ve baba olmak keyifli olduğu kadar zor bir olaydır. Birçok yorucu dönemin içinde bebeklerinizin geçmişlerine dair anılardan en çok hatırlanan detaylar bebebin gazının çıkartılması çabaları ve sonunda kazanılan zaferlerdir.